Vietnam er kontrasternes land

I Vietnam er der få timers kørsel, men tusinder af år mellem Hanois voksende middelklasse og så bjergenes 54 forskellige etniske minoriteter, der lever på kanten af samfundet både geografisk, kulturelt og økonomisk.

Der er scootere både i Hanoi og i Sapa-områdets bjerge ikke så langt derfra, men de bruges til noget helt forskelligt.
Mens scooteren for længst har erstattet cyklen som transportmiddel for hovedstadens voksende middelklasse, er den stadig et livsnødvendigt redskab for minoritetsbefolkningens bønder, der er afhængige af at kunne komme ned fra bjergene for at sælge deres afgrøder på markedet i byen. De lever på bjergtoppene, hvor de samler urter i skoven og spænder to vandbøfler for en furet plov, som de pløjer deres rismarker med for at kunne forsørge sig selv og skaffe de 10-20 pct. ekstra afgrøder, som gør, at de kan tjene til dagen og vejen. En hverdag, hvor livet i stolpehusene med palmeblade på taget, bambus på væggen og ler på gulvet minder om det liv, der blev levet i Jernalderen – blot tilsat mobiltelefon, en radio og et tv.

Middelklassen drømmer stort

Når man bevæger sig rundt i Vietnam, bliver man vidne til de store kontraster mellem rig og fattig. Mellem modernitet og tradition. Og ikke mindst til en rivende økonomisk udvikling, som på kort tid har ændret det vietnamesiske samfund. For mens minoritetsfolkenes hverdag stadig drejer sig om at få opfyldt basale behov, har udviklingen i byerne taget fart de seneste år, så det nu er noget helt andet end overlevelse og landbrug, der rører sig blandt mange millioner vietnamesere i byen. De drømmer om at rejse, få en bil, en foodprocessor eller anden teknologi til hjemmet og efterspørger i det hele taget mange af de samme goder, som danskerne begyndte at interessere sig for i 1970’erne, hvor charterturisme og parcelhuse vandt frem.

Økologisk grønt og trafikkaos

Så hvor bjergfolket spiser for at overleve, dyrker de mest velstillede fra middelklassen økologiske grøntsager ved deres kolonihaver uden for byen, hvor de anlægger deres egne haver, som en havemand passer for dem, så de kan få økologisk frugt og grønt, der endnu ikkekan fås i dagligvarehandlen i Vietnam. De motionerer, spiser sundt og får frisk luft – og de bekymrer sig om forurening, som bliver mere og mere påtrængende i takt med, at trafikken stigeri storbyerne.

Infrastrukturen kan ikke holde til, at cykler og scootere udskiftes med biler i så stor hast – alt sammen vestlige goder og dilemmaer, som lige så stille kommer til flere og flere i landet. Andelen af fattige er skrumpet markant, men der er stadig mange millioner vietnamesere, som lever under fattigdomsgrænsen.En virkelighed, som skaber fascinerende og tankevækkende kontraster mellem de så forskellige liv, der leves.

Sapa – minoriteternes højborg

Tager man toget fra Hanoi til Lao Cai i nord og fortsætter en times tid med bus, kommer man til Sapa-provinsen i det nordvestlige hjørne af Vietnam, hvor byen Sapa ligger blot 40 km. fra den kinesiske grænse. Det er et område som
udover Indokinas højeste bjerg, Fan Si Pan, byder på fantastiske vandreture og desuden er kendt for at have mange forskellige minoriteter samlet på et lille område. Disse tæller blandt andre minoriteterne Hmong (52%) og Dao (25%), som bor i dalene omkring Sapa og kommer ind til byen for at sælge deres varer; typisk broderier, grøntsager og
frugt, som de ofte bærer på ryggen i en hjemmeflettet kurv. Når de kommer ind til byen, sætter de sig i vejkanten,
pakker kurven ud på fortovet og falbyder varerne, indtil de tager turen tilbage til landsbyen om aftenen.

Netop bjergstammernes landsbyer i de omkringliggende bjerge og dale er målet for de mange vandreture i området. Her kan man vandre rundt i rismarkerne side om side med lokalbefolkningen, høre insekterne, se fuglene og opleve arbejdet i rismarkerne, som ofte foregår med vandbøfler som eneste hjælp.

FAKTA - Vietnam i tal

  • Hovedstad: Hanoi - med 7,97 mio. indbyggere (2018)
  • Indbyggertal: 97,1 mio. (2018)
  • Befolkning: Viet (kinh) 86 pct. samt 54 etniske befolkningrupper,der hver især har eget sprog, klædedragt og traditioner
  • Sprog: Vietnamesisk (officielt sprog)

Vores Vietnam

Topas har i mange år arrangeret rejser til Vietnam og har bl.a. eget kontor i Hanoi. Læs her hvilke oplevelser vi anbefaler i Vietnam samt andre gode rejsetips og spændende artikler.