Bjergbestigning med Topas

Vi er specialister på kontinenternes højeste bjerge og din sikkerhed er vores første prioritet! Læs mere her om højde og akklimatisering samt vores udvalg af rejser i denne kategori.

At bestige bjerge er den ultimative udfordring, og de strabadserende oplevelser på verdens tage går aldrig i glemmebogen. Dem bærer man med sig. Hos Topas har vi igennem mange år imødekommet mange danskere og nordmænds bjergdrømme. Vi har haft hundredvis af deltagere med på Kilimanjaro, Elbrus og Himalaya bjergene i Indien.

Vores mantra og målsætning er dog først og fremmest at være topprofessionelle i udførslen af de bestigninger vi udbyder frem for at være halvt gode på et utal. Denne bevidste og måske lidt konservative tilgang er sammen med vores store erfaring din kvalitetsgaranti på bestigningsture med Topas.

Gruppe af vandrere med store rygsække og vandrestave går på lige linje op ad stigning, mens sneklædt bjergtop ses i baggrunden.

Sikkerheden er vores første prioritet

At bestige bjerge er en proces og mange parametre skal gå op i en højere enhed, før topbilletten kan indløses. I vores terminologi er det et fascinerende aspekt ved bjergbestigning. Bjergbestigning kræver fysisk og mental udholdenhed, og på flere af vores bestigningsture er vi afhængige af stabilt vejr og gode forhold for at nå toppen. Når det er sagt, gør vi vores ypperste for, at vores deltagere skal lykkes.

Det eneste vi aldrig går på kompromis med er sikkerheden, og den prioriteres før alt andet. På alle bestigningsture vil vores kompetente turledere i samarbejde med lokale og certificerede bjergguider sørge for, at bestigningen bliver en sikker og tryg oplevelse for alle.

Højde og akklimatisering

I højden falder ilttrykket og i 5.500 m er iltindholdet næsten halveret. På trekking eller bestigning i højderne skal kroppen tilvænne sig forandringerne for at kunne fungere. Denne tilvænning kaldes akklimatisering.

Alle mennesker kan akklimatisere, men det er genetisk bestemt, hvor hurtig du er til det. Der er således individuelle forskelle på, hvor hurtigt man befinder sig godt i en given højde. Du kan desværre ikke træne akklimatiseringen hjemmefra og god form er ingen garanti for, at du har let ved at akklimatisere.

Alligevel er det vigtigt, at du er i god fysisk form, da det er ekstra krævende at vandre i stor højde. Det er vigtigt, at man ikke ser højdesymptomer som et svaghedstegn, men kroppens reaktion på forandringerne i trykket. På en tur som denne vil der altid være nogen, som mærker til milde højdesymptomer som fx hovedpine, let kvalme og appetitløshed uden at det bliver problematisk. Andre går helt fri og mærker næsten intet. I tilfælde af at nogen skulle udvikle højdesyge — og dermed få moderate eller sværere højdesymptomer, er den eneste behandling at komme ned i lavere højde. Denne vurdering foretages af turlederen, som også igangsætter nødvendige tiltag.

Der er en række faktorer, som har indflydelse på højdetilvænningen. Læs i det følgende hvad Topas gør for at fremme akklimatiseringen og hvad du selv kan gøre.

Synsvinkel fra person, der sidder og kigger ud af sit telt, iført uldsokker og udsigt over lejrens øvrige telte og rejsende på bjerget.

Hvad gør Topas for at tilgodese akklimatiseringen?

Programmet tilgodeser den vigtige højdetilvænning bedst muligt. Det første tiltag er, at vi i videst muligt omfang følger princippet: "Go high — sleep low".

Kroppens højdetolerance øges ved at man trekker op i fx 4.400 m for dernæst at falde og sove lavere. Oppe i 4.400 m registrerer kroppen dét iltindhold, som er til rådighed i denne højde. Nede i den lavere sovehøjde restituerer kroppen bedre og samtidig arbejder den aktivt for at akklimatisere til iltindholdet, som kroppen registrerede oppe i 4.400 m. Man kan sige, at kroppen på denne måde snydes til at tro, at den er højere. Og det er ekstremt effektivt og giver en klar fordel, når vi senere skal endnu højere.

Et andet tiltag er, at vi i videst muligt omfang undgår at stige mere end 300-500 meter per dag i sovehøjde over 3.500 m. Denne langsomme opstigning giver kroppen den fornødne tid og ro. Som et tredje tiltag regulerer vi tempoet, da det er afgørende for god akklimatisering, at man undgår overanstrengelse og unødig høj puls.

Vi hjælper den enkelte deltager og hele gruppen med at finde dét tempo, som vi ved, vil fremme den enkeltes højdetilvænning i stedet for at hæmme den. Et fjerde tiltag er, at turlederen under hele turen kommer med anvisninger på, hvordan du fremmer akklimatiseringen. Vi insisterer på tæt dialog med vores deltagere omkring helbred og højdesymptomer.

Hvad kan du selv gøre for at kickstarte din akklimatisering?

Selvom evnen til at akklimatisere i høj grad bestemmes af din genetik, kan og skal du heldigvis stadig gøre noget aktivt for at kickstarte og fremme din akklimatisering. Der er en veldokumenteret sammenhæng mellem højdesyge og dehydrering.

Det absolut vigtigste råd i højderne er at drikke vand, og netop væskeindtag er en komponent i akklimatiseringsprocessen, som ikke kan udfordres. Du bør drikke minimum 4-5 liter vand dagligt. En anden betydningsfuld faktor er lavt tempo. Accepter din hjertefrekvens og lad benene følge hjertets rytme. Ikke omvendt. Sørg desuden for at regulere din kropsvarme, så du er tilpas og hverken for kold eller varm.

På trekking eller bestigning i højderne, kan du tænke på din krop som en lidt skrøbelig maskine. En maskine er stærk — det er din krop også. Men kroppen er under et ekstra pres i højderne, og derfor bliver det din opgave at hjælpe den, hvor du kan, bl.a. ved at følge ovenstående råd.

Ti gode råd i højderne

Hvad kan du selv gøre for at trives bedst muligt, når du vandrer i højderne? Læs 10 gode råd her om hvad du kan gøre for at hjælpe din akklimatisering.

SE UDVALGET AF BESTIGNINGSTURE

Afrika, Mount Kilimanjaro - spændende rute og et godt begynderbjerg

Teknisk set er Kilimanjaro den letteste af vores bestigninger, men bjerget skal dog ikke undervurderes. Den hurtige højdeforcering giver ’kamp til stregen’, og det er en god og passende udfordring for både begyndere og øvede.

Tanzania – Bestigning af Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro

At stå i solopgangen på ”Uhuru Peak” i 5.895 meters højde med frit udsyn ud over den afrikanske savanne er en helt speciel oplevelse. Trekking på Kilimanjaro er ikke uden grund en meget populær bestigning.

Afrika, Mount Kilimanjaro - inkl. safarier og Zanzibars strande

Denne rejse starter med bestigning af Kilimanjaro, men inkluderer der ud over 3 safariture samt et ophold på Zanzibar med nogle af verdens bedste strande.

Tanzania – Kilimanjaro bestigning, safarieventyr og Zanzibars strande

Fra bestigning af Kilimanjaro over safari på blandt andet den berømte Serengeti slette til de hvide strande og krydderier på Zanzibar. Tanzania byder på flere forskellige verdener på bare 21 dage.