Rejsen kort
11 dages rejse til Tanzania med bestigning af Kilimanjaro (5.895 m). Vi har skruet et suverænt akklimatiseringsprogram sammen til dig på Afrikas højeste bjerg, og vi vandrer syv dage via en smuk og afvekslende rute, Machame ruten, til bjergets top.
Ruten har med sine vigtige højdekurver og placering af camps den afgørende fordel, at den optimerer den vigtige højdetilvænning. Naturscenariet er varieret, og der venter en smuk og afvekslende tur igennem fem forskellige klimazoner, som gik vi fra Ækvator til Antarktis. Teknisk set er Kilimanjaro den letteste af vores bestigninger, men bjerget skal dog ikke undervurderes. Den hurtige højdeforcering giver ’kamp til stregen’, og det er en god og passende udfordring for både begyndere og øvede.
Vores Topas turleder er erfaren og professionel, og sammen med et stærkt team af lokale guider, kokke og bærere sikrer de en tryg oplevelse på Kilimanjaro – et bjerg Topas har besteget siden 1994. Ønsker du at fortsætte eventyret i Tanzania, kan du vælge at forlænge rejsen med oplevelser på safari og Zanzibar.
Uhuru Peak bliver ikke blot en fysisk rejse, men også en personlig mental rejse. Man bliver høj af at stå på Afrikas top.
Nils Winther JohannessenGlæd dig til
- Jungletur nær Moshi med god mulighed for at se Colobus aber
- Klargøring og afslapning på vores gode base Springland Hotel i Moshi
- 7 dages bestigningstrek af Mount Kilimanjaro
- Akklimatiseringsprogram med højdetilvænningsture på bl.a. Shiraplateauet og Lava Tower
- En af verdens flotteste solopgange fra Stella Point (5.745 m)
- Uhuru Peak (5.895 m) 'Rooftop of Africa' og én af de berømte Seven summits
- Besøg på det lokale marked i Moshi med alverdens eksotiske frugter og grøntsager
Topas og Kilimanjaro siden 1994
Tag med Topas på Mount Kilimanjaro! Vi har haft mange hundrede trekkere på bjerget. Læs her hvorfor vi benytter Machame ruten og 10 gode grunde til hvorfor du skal vælge os.
Program
Dag 1 til 2. Ankomst til Tanzania, junglevandring og forberedelse til trekket
- Med fly fra København til Kilimanjaro Intl. Airport
- Indkvartering på hotel i Moshi
- Forberedelse til Kilimanjaro trekket - Junglevandring
Dag 3 til 9. Bestigningstrek på Kilimanjaro
- Trekking til Machame Camp i 3.000 m
- Shira Camp i 3.660 m
- Barranco Camp i 3.860 m
- Karanga Camp 4.000 m.
- Barafu Camp i 4.600 m - Base Camp før toppen
- Uhuru Peak i 5.895 m
- Fra Mweka Camp til Moshi via Mweka Parkgate
Dag 10. Fridag før hjemrejsen fra Tanzania
- Dagen kan bruges i Moshi by og/eller ved hotellets pool
- Sidst på dagen pakkes sammen og turen går til lufthavnen
Dag 11. Ankomst til København
Se det detaljerede dagsprogram her
Ti gode råd i højderne
Hvad kan du selv gøre for at trives bedst muligt, når du vandrer i højderne? Læs 10 gode råd her om hvad du kan gøre for at hjælpe din akklimatisering.
Prisen inkluderer
- Grupperejse med Topas turleder + lokale guider, bærere og kokke
- Flyrejse København – Kilimanjaro t/r
- Al lokal transport
- Alle overnatninger (3 nætter på hotel og 6 nætter i to personers telt)
- Måltider som beskrevet i dagsprogrammet
- Alle aktiviteter og udflugter i henhold til dagsprogrammet
- Bidrag til rejsegarantifonden
Læs hele listen over alt det, der er inkluderet i prisen på denne rejse
Prisen inkluderer ikke
- Personlige lommepenge og udgifter til drikkevarer
- Udgifter til ikke inkluderede måltider (ca. DKK 50-70 pr. måltid)
- Drikkepenge til bærere og lokale guider (ca. USD 180 - OBS: pr. 01.01.25 er beløbet USD 230)
- Udgifter i forbindelse med visum USD 50
- Rejseforsikring og evt. afbestillingsforsikring
Værd at bemærke, når du skal på denne rejse!
Rejsens maksimale antal deltagere: 20 personer.
På turen deltager også gæster, som er booket på turen ’Tanzania – Kilimanjaro bestigning, safarieventyr og Zanzibars strande’. Er der samlet mere end 20 deltagere vil gruppen blive delt og have hver sin danske turleder.
Læs mere på fanen Praktisk info om bl.a.:
- Sværhedsgraden på rejsen
- Klima og sæsoner
- Rejseforsikring og visum
Fællesskabet
Bliver vi gladere af at rejse sammen? Læs mere om fællesskabet, grupperejsen, gruppestørrelsen og det sociale liv der udspiller sig på en Topas-rejse.
Dagsprogram
Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med –.
Dag 1. Med fly fra Danmark
Vi lander i Kilimanjaro International Airport i Tanzania. Fra lufthavnen har vi omkring en times kørsel med bus til Moshi by, som ligger i knap 900 meters højde for foden af Kilimanjaro. I Moshi bor vi på et hyggeligt hotel i udkanten af byen.
-/-/-
Dag 2. Forberedelse til Kilimanjaro trekket - Junglevandring
I Moshi bor vi på et hyggeligt hotel i udkanten af byen. Efter morgenmaden vil turlederen orientere om turens videre forløb. Herefter arrangeres en vandretur på et par timer langs rismarkerne og i jungleområdet tæt på hotellet, hvor vi blandt andet har mulighed for at se Colobus aben - en sort og hvid abe med en lang busket hale - som ynder at springe i trækronerne over os. Resten af dagen kan bruges på at pakke og gøre klar til det forestående trek.
M/-/A
Dag 3. Trekking til Machame Camp i 3.000 m
Vi er klar til at starte bestigningen af Kilimanjaro og bliver kørt med bus til Machame Park Gate, hvorfra de næste syv dages vandring starter. Her møder vi også vores vores erfarne og lokale guideteam, der i samarbejde med turlederen sikrer et højt kvalitetsniveau og en tryg oplevelse på Kilimanjaro.
Vi har ca. 6 timers vandring gennem den afrikanske regnskov til Machame Camp. Vi medbringer madpakker, som vi spiser i regnskoven, inden vi når frem til campen, der ligger i en lysning i udkanten af regnskoven. Teltene stilles op, og kokken er i fuld gang med at lave te og forberede aftensmaden. I klart vejr har vi en flot udsigt til Kibo massivet med Uhuru på toppen.
M/F/A
Dag 4. Shira Camp i 3.660 m
Dagen starter med et solidt morgenmåltid. Bærerne er allerede på vej, og vi følges med vores afrikanske guide. Snart er vi ude af regnskoven, og det åbne, alpine terræn ligger foran os med flotte udsigter til Kilimanjaro. Vi går langsomt — "pole pole" - da vi nu er oppe i tyndere luft, så der er tid til at nyde floraen og fuglelivet.
Vi finder et hyggeligt sted i det grønne til frokosten, og sidst på eftermiddagen når vi efter ca. 6-7 timers vandring frem til Shira Camp. Hvis vejret er til det, er der mulighed for en kortere akklimatiseringstur, hvor man når frem til et punkt med flot udsigt over "Shiraplateauet".
M/F/A
Dag 5. Barranco Camp i 3.860 m
Vi følger det meste af formiddagen en højderyg, som giver os en fantastisk flot udsigt til Kilimanjaros sneklædte top. Vi spiser frokost nær Arrow Glacer i 4.350 m, og vi prøver at holde en god, lang frokostpause for at tilvænne os den tynde luft.
De, der har lyst og luft, kan gå op til Lava Tower i 4.600 m og møde den øvrige del af selskabet igen nede ved Barranco Camp. Dagens etape byder på ca. 8 timers vandring. Den iltfattige luft har formentlig bidt sig fast i enkelte af os, så tempoet er generelt roligt, og afhænger under alle omstændigheder af den enkeltes tilstand.
M/F/A
Dag 6. Karanga Camp 4.000 m
Vi har en varieret og smuk dag foran os. Dagen er ikke lang, cirka fem timers vandring, men vi skal nok få sved på panden. Vi starter dagen med at skulle op over 'Barranco Wall' - en stigning på 250 m. Stigningen er lidt stejl og det tager små to timer at nå stigningens højeste punkt, hvorfra der er en formidabel udsigt til Barranco lejren, vi kommer fra og ret oppe det gletsjerklædte Kibo massiv.
Vi tager en pause på toppen og turlederen kan herfra vise sporet videre. Herefter går det lidt op og lidt ned inden vi til sidst har en nedstigning til Karangadalen. Herfra en kort og stejl opstigning på 30 minutter til vores camp - Karanga Camp (4.000 m). Vi ankommer til frokost og om eftermiddagen slapper vi enten af eller vandrer en lille tur på plateauet. Det afhænger af gruppens og deltagerenes ve og vel på dagen.
M/F/A
Dag 7. Barafu Camp i 4.600 m - Base Camp før toppen
Vi skal ud på sidste strækning før topstrækningen, der starter før midnat denne dag. Men først skal vi frem til Barafu Camp (4.600 m) der også kan betragtes som en slags Base Camp for Kilimanjaro, hvis man bestiger bjerget fra den side, vi gør. Der er intet vand på strækningen eller i Barafu Camp, så alt vand til aftensmad og øvrigt drikkevand skal bæres op. Vi hjælper i det omfang, vi kan, ved at fylde vores drikkedunke. Og ellers bæres vandet af vores flinke og arbejdsomme bærere og guider. Selvom vi igen i dag har en relativ kort vandredag, starter vi fra morgenstunden. Det har den afgørende fordel, at vi kan nå at få lidt hvile om eftermiddagen og blive klar til om natten.
Luften er tynd heroppe og vi sætter en langsomt tempo i det nu alpine landskab, der kun har meget sparsom vegetation. Her er kun nøgne, rå klipper, og landskabet er nærmest ørkenagtigt. Vi er fremme ved Barafu Camp til frokost efter ca. 4 timers vandring og har ved ankomst udsigt til både Mawenzi og Kilimanjaros tinder samt "The Saddle", der udgør plateauet imellem disse 2 udslukte vulkaner. Vi spiser frokost og slapper af om eftermiddagen. Turlederen informerer grundigt om topturen og efter tidlig aftensmad, er det på hovedet i seng. Det hårdeste og bedste ved hele turen venter lige om hjørnet.
M/F/A
Dag 8. Uhuru Peak i 5.895 m
Efter få timers søvn er vi klar til den sidste store opstigning. Vi bevæger os langsomt opad mod Stella Point i 5.745 m, hvor vi kommer op på kraterkanten af Kilimanjaro. Fra Stella Point er der kun en times vandring til Uhuru Peak i 5.895m — Afrikas højeste punkt, som også kaldes "Rooftop of Africa". Herfra belønnes vores anstrengelser med en fantastisk flot udsigt til isblå gletsjere og kæmpemæssige snemasser — kun et stenkast fra ækvator. Der er ca. 7 - 8 timers vandring fra Barafu Camp til Uhuru Peak.
Efter at have nået toppen, går vi tilbage til Barafu Camp. Her venter kokken på os med frokost, og hvis tiden tillader det, tager vi også et velfortjent hvil. Herefter pakker vi vores ting, og vores mandskab pakker lejren sammen. Vi fortsætter herefter ned til Mweka Camp i 3.100 m, hvor vi tilbringer vores sidste nat på bjerget. Vi er nu igen nede ved trægrænsen i lunere og mere iltrig luft. Fra Barafu Camp til Mweka Camp er der cirka 4 timers vandring.
M/F/A
Dag 9. Fra Mweka Camp til Moshi via Mweka Parkgate
Sidste dag på Kilimanjaro fører os tilbage til den tætte regnskov med mange eksotiske lyde fra insekter og dyr. Er vi heldige, ser vi Colobus aber på denne strækning. Det går nedad i cirka 4 timer igennem tæt skov, og hele tiden bliver vi overhalet bagfra af bærere fra andre teams, der med lethed springer igennem landskabet med 25 kilo på hovedet. Tilsyneladende ikke det mindste mærket af ugens strabadser.
Vi ankommer ved middagstid til Parkgate, hvor vi tager afsked med vores lokale hjælpere. Herfra bliver vi kørt med bus tilbage til hotellet i Moshi, hvor vi spiser frokost, og hvor et varmt bad og måske en skummende Kilimanjaro pilsner giver ro i sjælen til at fordøje de sidste dages strabadser og store oplevelser.
M/F/A
Dag 10. Hjemrejse fra Tanzania mod Danmark
Der er en lille sandsynlighed for, at kroppen føles lidt træt og doven, når du vågner i dag. Er det tilfældet, er det okay. Har man energi, kan dagen bruges i Moshi by, hvor de sidste indkøb kan gøres, blandt kræmmere og i eksotiske butikker. Moshi ligger en halv time til fods fra hotellet. Undervejs er der liv og glade dage og nok at se på - endnu mere hvis vejret er klart, og Kilimanjaros isklædte top åbenbarer sig for os.
Moshi er Kilimanjaro regionens hovedstad og en travl handelsby med knap 200.000 indbyggere. Byen syder af østafrikansk kultur og atmosfære, og er et spændende sted at gå på opdagelse samt gøre de sidste indkøb enten på det lokale marked, i de små butikker eller hos de salgskyndige gadehandlere. Er man til afslapning kan dagen bruges ved hotellets pool. Sidst på dagen pakker vi sammen og kører til lufthavnen.
M/-/-
Dag 11. Ankomst til Danmark
Praktisk info
Varighed og sværhedsgrad
11 dage — hvoraf 7 udgøres af bjergvandring/trekking, grad 4-5.
På trekket vandrer vi dagligt mellem 4-9 timer undtagen på ‘top natten’, hvor vi (med pauser) vandrer i 15-18 timer i løbet af døgnet. Turen op til Uhuru Peak, kan man sagtens fravælge og stadig få en udbytterig tur.
Tiderne angivet i turbeskrivelsen kan variere fra tur til tur afhængigt af den enkelte gruppe, vejret etc. Derfor skal tidsangivelserne tolkes som vejledende.
Hvad betyder sværhedsgraden?
Hvilken rejse passer bedst til mig? De fysiske krav til aktiviteterne på rejsen stiger i takt med sværhedsgraden. Bliv klogere her!
Aktiviteter
KONDITION
For at få det fulde udbytte af turen op på Kilimanjaro er det en absolut fordel at være i god fysisk form og gerne bekendt med at vandre i bjerge, da vi har seks sammenhængende og lange vandredage i et til tider lidt udfordrende terræn.
Når det så er sagt, så er Kilimanjaro er ikke noget teknisk svært bjerg at bestige, men man kommer relativt hurtigt op i den tynde luft. Som udgangspunkt har alle deltagere på en tur de samme muligheder for at nå toppen - det handler primært om, hvor god din krop er til at vænne sig til højden.
Er du i tvivl om turens hårdhed/sværhedsgrad og/eller om du er fysisk og mentalt klar til udfordringen, så anbefaler vi kraftigt, at du ringer til Topas kontoret og får en grundig vejledning af en af vores erfarne Kilimanjaro-turledere.
Læs mere her om bjergbestigning med Topas
Overnatning
Måltider
Inkluderede måltider er på de enkelte dage i dagsprogrammet markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med –.
OBS!
Vi anbefaler at du medbringer energiholdige snacks til vandredagene og særligt til topnatten, hvor det skal medbringes. Det kan fx være nødder, kiks, rosiner, gel, druesukker, energibarer og chokolade Tænk evt. i to kategorier: noget, der giver hurtig energi (sukkerholdige snacks, druesukker, rosiner, slik) og noget, der giver mæthedsfølelse (energibarer, kiks)
Topnatten strækker sig over mange timer, og det er afgørende for din præstation og udholdenhed, at du tilfører kroppen vand og energi undervejs. Vi har ikke madpakke med på topturen. Det er dit ansvar at være selvforsynende på snacks - så medbring dine favoritter.
Flyrejsen og lokal transport
Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk. Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.
Gode råd til din flyrejse
Her kan du bl.a. læse om dine muligheder for indenrigstilslutning, forlængelse af flyrejsen, regler om bagage og indførsel af varer samt et godt tip til din håndbagage.
Klima
KILIMANJARO
På grund af sin tætte beliggenhed ved Ækvator er der ikke de store temperatursvingninger på Kilimanjaro fra sæson til sæson. Temperaturerne er nærmere bestemt af højden og tidspunktet på døgnet, og kan svinge lige fra 20-25 plusgrader ved bjergets fod til minus 15-20 på bjergets top i knap 6.000 meters højde. Så koldt bliver det dog ikke i teltene om natten — generelt har vi kun en enkelt nat, hvor temperaturen kommer under frysepunktet.
Januar, februar og marts er de varmeste måneder med god chance for klar himmel og korte regnbyger. Juni til september byder ofte på koldere nætter men klar himmel over 3.000 m.o.h. September og oktober er igen varmere og ofte med et skydække over bjergets nedre del. December har oftest klare nætter/morgener med fantastisk sigt, men kan også byde på en regnbyge eller to i løbet af dagen.
Vi har ingen bestigninger af Kilimanjaro i april-maj og november, som er regntidsmånederne i Tanzania. Det er vigtigt at pointere, at ovenstående kun er en rettesnor - Kilimanjaro danner helt sit eget vejrsystem, som er charmerende upålideligt og uforudsigeligt.
Pas og visum
Visum til denne rejse søges online senest et par uger før afrejse. Oplysninger til brug ved visumansøgning sender vi til dig pr. mail.
Vigtigt: Du skal bruge en elektronisk kopi af dit pasfoto og det pas, samt en Pdf-fil af din flybillet i din ansøgning om visum.
Dit pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder udover opholdet.
NB. Visumregler kan variere for andre nationaliteter end danske statsborgere.
REJSEFORSIKRING - SPECIELLE FORHOLD NÅR DU BEVÆGER DIG I HØJDERNE
Husk at din rejseforsikring skal være gældende for aktiviteter i mere end 4.000 moh. Mange rejseforsikringer dækker ikke, hvis man på turen kommer over en vis højde. Check med din forsikringsudbyder. GOUDA rejseforsikring dækker i alle højder og ved enhver aktivitet som afvikles på en Topas tur. Vi anbefaler derfor, at du tegner en GOUDA forsikring til netop denne type af rejse.
Vaccinationer
Kontakt egen læge senest 30 dage før afrejse. Husk at oplyse, at du rejser i kategori med rygsækrejsende.
Du kan også finde relevant information på Statens Serum Instituts hjemmeside.
Valuta og kreditkort
Wi-Fi og Mobildækning
Kort og Rejselitteratur
Vandrekort til Kilimanjaro kan købes i Tanzania
Lonely Planet: "Trekking in East Africa"
Lonely Planet: "East Africa"
Lonely Planet: "Tanzania"
Rough Guide: “Tanzania"
Politikkens Forlag: "Kenya og Tanzania"
Gyldendal: "Safari i Afrika. Vilde dyr - en håndbog" af Mogens Boman
Jakob Ejersbos Afrika triologi: “Eksil", “Revolution" og “Liberty" (skønlitteratur)
Det er muligt at købe div. "safari guides" og fotobøger i Tanzania.
Bemærk venligst
Klik her for at komme retur til Rejsen kort
Pakkeliste
Vi har udarbejdet en pakkeliste med det formål at hjælpe og vejlede dig, når du skal pakke til rejsen. Pakkelisten indeholder råd og vejledning omkring tøj og udstyr til hele turen samt en liste over, hvad der SKAL medbringes, og hvad der med fordel KAN medbringes af tøj og udstyr til Kilimanjaro trekket.
Har du spørgsmål til pakkelisten, er du meget velkommen til at kontakte os eller du kan rådføre dig med en ekspedient i Friluftsland eller en lignende udstyrsbutik.
Få rabat med Topas
Når du køber en rejse hos Topas får du rabat hos Friluftsland på alt udstyr og beklædning og på dine vaccinationer.
Bagage
DU SKAL MEDBRINGE TO TYPER BAGAGE TIL TUREN
1. En dagstursrygsæk — 30-40 L. Medbring evt. denne rygsæk som håndbagage i flyet.
Denne rygsæk bærer du selv under bestigningen. Rygsækken skal være stor nok til at kunne indeholde følgende ting, som skal medbringes dagligt på trekket: din vind og vandtætte jakke og bukser, en fleece trøje, op til 4 liter vand, værdigenstande, madpakke, hue, vanter, solhat og solcreme, samt diverse andre personlige ejendele så som kamera, snack, medicin, som du ønsker at have adgang til i løbet af dagen.
Rygsækken skal i tilfælde af regn kunne gøres 100% vandtæt, som opnås ved at medbringe et regnovertræk, der passer til rygsækken, samt pakke indholdet i rygsækken i en kraftig plastiksæk. En rygsæk på 30-40 liter er som regel stor nok til dette formål, samtidig med at den har en god bærekomfort i kraft af forstærkede og polstrede skulderstropper og hoftebælte.
2. En vadsæk/stor rygsæk/el. stor sportstaske
Heri pakkes den bagage, der skal med på bestigningen (ekstra tøj, sandaler, sovepose, liggeunderlag, toiletsager og andre personlige ejendele), og bæres fra lejr til lejr af porterne. Vadsækken/rygsækken/sportstasken skal være relativ slidstærk og 100% vandtæt, hvilket ligeledes kan gøres ved at pakke indholdet i solide plastiksække.
VIGTIGT: I denne taske kan der medbringes max. 12 kg. af hensyn til porterne på trekket, som bærer 2 stykker bagage hver. En hård kuffert eller vadsæk med hjul er uegnet, da den er tung i sig selv, og meget besværlig for porterne at bære i det ujævne terræn på bjerget. Har du en stor nok vadsæk eller rygsæk kan denne evt. bruges til transporten af al din bagage fra Danmark. Medbring evt. en lås til tasken.
Under trekket er der mulighed for at opbevare den bagage, der ikke skal med på bjerget, på hotellet.
Støvler
Det er vigtigt at medbringe gode vandrestøvler med en stiv sål (f.eks. Vibram) og god ankelstøtte for at undgå ankelskader! Vi anbefaler vandrestøvler, da de støtter anklerne, og den stive sål aflaster foden, når underlaget er ujævnt, da tryk fra sten o.l. fordeles. Derudover er deres grove mønster en stor fordel, hvis stierne er glatte. Vær sikker på, at støvlerne er gået ordentligt til.
Det er en god idé at rejse med støvlerne på hjemmefra eller have dem med i håndbagagen, hvis bagagen mod forventning skulle blive forsinket.
Vandrestave
Det er meget individuelt, hvor meget gavn man har af at benytte vandrestave, og om man i givet fald benytter 1 eller 2. Man må prøve sig frem. Fordelene er dog mange, og skulle vandrestaven(e) være til besvær i et givent terræn, kan de spændes på rygsækken — teleskopvandrestave anbefales derfor kraftigt.
Generelt kan følgende fordele ved vandrestave nævnes:
- Øger balanceevnen betydeligt i ujævnt og/eller mudret terræn, i sne (bjergpas m.m.) og ved krydsning af vandløb.
- Ved rigtig brug af vandrestave aflastes knæene betydeligt, og det gælder ved såvel opstigninger som nedstigninger. Det gælder især på højrute- og bestigningsture (grad 3-4 og opad), hvor man oftest bærer en rygsæk med betydelig vægt, og hvor det samlede antal højdemeter og vandredistancen på turen er betragtelig.
Vandrestave skal pakkes i den indcheckede bagage på flyrejsen. Husk at beskytte spidserne, så bagagen m.m. ikke beskadiges.
Ti gode råd i højderne
Hvad kan du selv gøre for at trives bedst muligt, når du vandrer i højderne? Læs 10 gode råd her om hvad du kan gøre for at hjælpe din akklimatisering.
Tøj og udstyr til Kilimanjaro trekket. SKAL medbringes
- 1-2 T-shirts (uld eller syntetisk materiale)
- 1-2 tynde trøjer m/lange ærmer (uld eller syntetisk materiale)
- Lange underbukser og langærmet undertrøje (uld eller syntetisk materiale)
- Undertøj
- 1 tyndere ulden sweater eller fleece jakke
- 1 tyk ulden sweater eller fleece jakke
- 1 varm hue (skal kunne dække ørene)
- 1 solhat med bred skygge hele vejen rundt (kan evt. købes i Moshi)
- 1 par tynde handsker
- 1 par tykke, varme, vind- og vandtætte luffer
- 1 varmt tørklæde
- 3-5 par tykke vandresokker
- 1-2 par vandrebukser/vandreshorts (ikke jeans)
- 1 vind og vandtæt jakke med hætte (hardshell/skaljakke i Gore-tex eller lign. materiale)
- 1 par vind og vandtætte overtræksbukser (Gore-tex eller lign. materiale eller kraftige regnbukser)
- En tre-sæsons sovepose med komforttemperatur på minimum -10 grader
- Oppusteligt liggeunderlag — eksempelvis Therm-a-rest
- Pandelampe + ekstra batterier. Skal lyse kraftigt nok til, at du kan se at vandre i mørke på topnatten. Bruges også i lejren om aftenen, hvor det bliver mørkt omkring kl 19:00
- Flasker til 4 liters væske, heraf 2 stk. 0,5 liters flasker, der kan være under jakken ved vandring til toppen af Kilimanjaro. Medbring drikkedunk ( ikke genbrugssodavandsflasker, da disse er ulovlige på bjerget og vil medføre en bøde) — CamelBak drikkesystemer kan også anvendes (skal være isoleret pga. kulden)
- Gode solbriller med UV-filter
- Solcreme (faktor 40-50) og læbepomade (ligeledes med høj beskyttelsesfaktor)
- 2-4 solide plastikposer (evt. sorte affaldssække) til at gøre rygsæk og bjergtaske 100% vandtæt ’indefra’
- Toiletartikler
- Medicin til eget brug inkl. sportstape, vabelplaster. Evt 1-2 knæbind.
- Desinficerende håndsprit/gel til hænderne (købes på apoteket eller hos Matas)
- Toiletpapir (til vandredagene)
Tøj og udstyr til Kilimanjaro trekket. KAN med fordel medbringes.
- Vandrestave. Aflaster knæ især ved nedstigninger og øger balancen. Mange af vores tidligere gæster på denne tur har haft meget stor glæde af vandrestave.
- En dunjakke til kolde aftener/nætter. (Dunjakken kan også bruges som hovedpude om natten, hvis du stopper den i et pudebetræk…)
- Let fodtøj (sandaler eller tennissko) til at skifte med, når man er færdig med dagens vandretur
- Gamacher (gaitors). Beskytter dine støvler mod sne/regn og du undgår småsten i støvlerne på turen ned fra toppen. Kan evt. lejes i Moshi.
- Lagenposen i silke eller fleece. Lagenposen forbedrer soveposen med ca. 5 grader
- Druesukker og/eller ynglings snack/energibarer da udvalget af den slags i Moshi er begrænset.
- Energipulverdrik (giver god smag til vandet og fornyet energi)
- Et lille håndklæde
- 2-3 par tynde indersokker (hvis du bruger 2 par sokker i dine vandrestøvler)
Diverse. Medbringes til hele turen.
- Pas, valuta og rejsedokumenter (Vær opmærksom på, at visse lande kræver, at dit pas skal være gyldigt i mindst ½ år efter afrejse fra Danmark)
- Pengebælte. Det anbefales, at du altid har pas, penge og kreditkort på dig (eller i bankboks på hotellet) under turen
- Myggebalsam (kan evt. købes i Moshi)
- Evt. dagbog og læsestof
- Evt. kamera med oplader og/eller ekstra batterier
- Evt. vådservietter
- Evt. medicin mod transportsyge
- Evt. sysæt til mindre reparationer
Andet tøj
- Evt. bukser eller nederdel til bybrug
- T-shirts
- Skjorter
- Strømper
- Undertøj
- Badetøj
- Håndklæde
Specifikke turbemærkninger
SNACKS TIL TOPNATTEN
Energiholdige snacks til vandredagene og særligt til topnatten skal medbringes. Fx nødder, kiks, rosiner, gel, druesukker, energibarer og chokolade Tænk evt. i to kategorier: noget, der giver hurtig energi (sukkerholdige snacks, druesukker, rosiner, slik) og noget, der giver mæthedsfølelse (energibarer, kiks).
Topnatten strækker sig over mange timer, og det er afgørende for din præstation og udholdenhed, at du tilfører kroppen vand og energi undervejs. Vi har ikke madpakke med på topturen. Det er dit ansvar at være selvforsynende på snacks - så medbring dine favoritter.
RÅD OG VEJLEDNING OMKRING PÅKLÆDNING/UDSTYR TIL KILIMANJARO TREKKET
T-shirts, trøjer og undertøj i uld eller syntetisk materiale (polyester, polypropylene eller polyamid) er langt at foretrække frem for bomuld. I modsætning til bomuld er uld og syntetiske materialer nemlig svedabsorberende og hurtigttørrende, hvilket er væsentligt, så du undgår at blive kold under vandringen.
Skulle vi få regn på trekket, er det utroligt vigtigt, at du har udstyr, som kan holde både din under og overkrop helt tør. Vær derfor sikker på, at dit yderste lag er 100% vandtæt. En poncho er uegnet til dette trek — den er hverken solid/vandtæt nok, eller for den sags skyld praktisk når man skal vandre.
På trek af denne type med store temperatursvingninger er det en fordel, at du hele tiden kan tage lag af og på for at regulere varmen. To lag er derfor bedre end ét tykt.
Det er koldt om aftenen og natten i vores lejre, og desværre hjælper flere lag tøj dig ikke med at holde varmen i en for kold sovepose - tværtimod. Det er derfor altafgørende, at du har en tilstrækkelig varm sovepose med, så du får en ordentlig nattesøvn og ikke bliver syg. En såkaldt ´tre-sæsons´ sovepose med en komforttemperatur på minimum minus 10 grader er nødvendig. Hvis du har tendens til ’at sove koldt’, bør du overveje en sovepose med endnu lavere komforttemperatur, eller medbringe en varmeforstærkende lagenpose (silke eller fleece), som kan øge soveposens komforttemperatur med 5-8 grader.
På vandringen om natten til Kilimanjaros top har man typisk 2-3 lag tøj på underkroppen og 5-6 lag på overkroppen. Da godt 50% af ens kropsvarme forsvinder fra hovedet og halsen, er en varm hue, et varmt tørklæde og en vindtæt jakke med hætte essentielt udstyr til turen.
Bemærk venligst
Klik her for at komme retur til Rejsen kort