NYHED

Italien – Vulkanvandring og panoramaudsigter på Sicilien

Oplev Etna på vandreture i vulkanens skovland og panoramaudsigter så langt øjet rækker krydret med charmerende landsbyer, middelalderborge, vinsmagning og lokale specialiteter.

Se afgange
Rejsen kort Dagsprogram Praktisk info Pakkeliste

Rejsen kort

Sicilien er tilbage i vores program med vandreture på øens nordøstlige del. Her dominerer Siciliens ubestridte hersker, den 3.350 meter høje og aktive vulkan Etna, landskabet. I dette bakkede hjørne af Italiens største ø skal vi vandre i varierede landskaber, smage på områdets vine, besøge sicilianske landsbyer og fotogene kystbyer, bade og snorkle i Middelhavets lunkne, salte vand. Og så skal vi nyde nogle af de smukkeste panoramaudsigter, øen byder på.


Toppen af Sicilien domineres af kraftfulde vulkaner i et goldt og åbent lava terræn. Ved vulkanens fod, derimod, findes skyggefulde skove og frodige dale, hvor citrus, oliven og vinstokke stortrives. Øen indrammes af det blå Middelhav, og den tusind kilometer lange kyststrækning byder på små idylliske vige og rå ufremkommelig klippe. Siciliens kulturelle baggrund er lige så fascinerende som dens landskab. Grækerne, romerne, araberne, normannerne og spanierne har på skift domineret øen, og der er ingen tvivl om, at Siciliens indbyggere, med deres blandede etniske baggrunde, betragter sig selv som sicilianere længe før italienere.

Glæd dig til

• Oplev alle sider af Etna på vandring i vulkanens skovland, på bjergrygge og til kraterets toppe
• Panoramaudsigt fra klippeformationen Rocca Novara (1340 m), Siciliens 'Matterhorn'
• Besøg på vingård i Siciliens ’højland’ og vinsmagning blandt citrus og oliventræer
• Aci Trezza og Aci Castello – to tidligere fiskelejre og nu populære kystbyer
• Panoramaudsigter så langt øjet rækker fra Monte Venere (884 m) golde top
• Taorminas små ’piazzas’ og det berømte, antikke græsk-romerske teater
• Mulighed for at bade og snorkle ud for skønhedens ø, Isola Bella
• Nyd Siciliens kvalitetsvine – dyrket på Etnas skråninger
• Velbevarede middelalderborge i Randazzo og Castelmola
• Smag på Siciliens berømte ’cassata’ (is) og ’cannoli’ (mørdej fyldt med ricotta)

Vores Italien

Topas har været i Italien i mange år og vi har et særdeles varieret udbud af rejser til Italien. Se bl.a. hvad vi anbefaler af gode oplevelser i Italien, få rejsetips, svar på alle dine spørgsmål og læs spændende artikler.

Program

Dag 1: Ankomst til Catania og indkvartering i Lingoaglossa
Vi ankommer til Catania på Sicilien og kører med bus til den sicilianske bjerglandsby, Linguaglossa. Her indkvarteres vi på vores faste base for foden af Etna. Vi går en tur i byen og bliver stedkendte.

Dag 2. Vandring til Rocca Novara (1340 m), også kaldet ’Siciliens Matterhorn’
En flot vandretur nord for Etna til Rocca Novara, der grundet sin karakteristiske klippeform kaldes ’Siciliens Matterhorn’. Turen giver panoramaudsigter så langt øjet rækker. Om eftermiddagen kører vi igennem den frodige Alcantarakløft og besøger den charmerende landsby, Castiglione di Sicilia.

Dag 3. Vandring ved Monte Nero og besøg i ”hindbær-grotten”
Vandring på Etnas nordøstlige siden igennem særprægede lavalandskaber og med store udsigter til bl.a. Nebrodi bjergkæden. Ledsaget af vores lokale vulkanguide besøger vi ’Hindbærgrotten’ og vandrer på kraterkanten fra det store vulkanudbrud i 2002.

Dag 4. Tur til kysten og Middelhavet – Aci Trezza og Aci Castello
Ingen ø-ferie uden at nyde kystens herligheder. Vi tager til de to tidligere fiskelejre og i dag populære kystbyer, Aci Trezza og Aci Castello. Mulighed for forskellige aktiviteter: badning i Middelhavet, bådture, snorkling, cykelleje, gåture, gode fiskerestauranter.

Dag 5. På toppen af Etna (3350 m) – oplev Etnas styrke og fascinerende topkratere
Vi skal til tops på vulkanen Etna. I firehjulstrækker kører vi igennem Etnas barske lavalandskaber op i 2900 meter. Herfra vandrer vi til topkraterne i 3350 m. og ledsages hele vejen af vores dygtige vulkanguide, der fortæller om Etnas – på alle måder – mange lag.

Dag 6. Vandring på Etnas nordøstlige side, besøg på vingård og middelalderbyen, Randazzo
Vandring på Etnas nordøstlige side og frokost i Refugio Ragabo (1415 m). Herefter skifter scenen. Vi besøger en af områdets mange vingårde og smager på druerne. Om eftermiddagen tager vi på opdagelse i middelalderbyen Randazzos historiske og hyggelige gamle bydel.

Dag 7. Vandring til Monte Venere (884 m), seværdigheder i Taormina, Middelhavet og smukke Isola Bella
Vandreturen starter i Castelmola, tæt ved kysten, og går til toppen af Monte Venere (884 m). Eftermiddagen bruges i Siciliens måske mest charmerende by, Taormina, med mulighed for spændende seværdigheder og måske en afstikker til den ikoniske strandtange ud for skønhedens ø, Isola Bella.

Dag 8. Afrejse hjem til DK

Se det detaljerede dagsprogram her

Prisen inkluderer

 • Grupperejse med Topas turleder og guidede vandreture
 • Flyrejse København - Catania, Sicilien t/r
 • Al transfer og relevant transport til planlagte aktiviteter
 • Lokal bjergguide på Etna (dag 3 og 5)
 • Alle overnatninger i delt dobbeltværelse
 • Måltider som beskrevet i dagsprogrammet
 • Udflugter som beskrevet i dagsprogrammet
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke

 • Lommepenge og udgifter til drikkevarer
 • Udgifter til ikke inkluderede måltider (beregn ca. DKK 150 - 200 pr. måltid)
 • Entré til museer og lignende
 • Udgifter til evt. aktiviteter ved kysten (dag 4)
 • Drikkepenge til lokalguide og chauffører ca. 150 DKK
 • Evt. rejse- og afbestillingsforsikring
 • Tillæg for enkeltværelse, DKK 2.200

Værd at bemærke, når du skal på denne rejse!

Rejsens maksimale deltagerantal: 20 personer.

Læs mere på fanen Praktisk info om bl.a.:
 • Sværhedsgraden på rejsen
 • Overnatningen i bjerglandsbyen Linguaglossa
 • Klimaet

Dagsprogram

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.

Dag 1. Med fly til Sicilien

Vi flyver til Catania på Sicilien, hvor du mødes af din Topas turleder og chauffør. Hvis det er klart vejr, kan vi allerede fra lufthavnen skimte vulkanen Etna, som på mange måder danner rammen for vores tur. Vi kører nordpå mod bjergene. Først på motorvej langs kysten og dernæst ad mindre og snoede veje til byen Linguaglossa (550 m.), som er en mindre Siciliansk bjergby for foden af Etna på nordøstlige siden. Her indlogeres vi på et turistklassehotel, der ligger for foden af Etna, og som derfor beliggenhedsmæssigt fungere perfekt som vores base den næste uge. 

-/-/-

Dag 2. Vandring og panoramaudsigter fra Rocca Novara (1340 m), Siciliens Matterhorn, og landsbyen Castiglione di Sicilia

Vi tager nordpå til området omkring Novara di Sicilia, der af mange betragtes som en af de flotteste landsbyer i Sicilien. Herfra kan man på klare dage se helt til Aeolianøerne ud for Siciliens nordlige kyst. Cirka en time tager det med bus at nå startstedet for vandreruten, som starter syd for Novara di Sicilia i 950 meters højde og tager os ud på et flot loop og op på toppen af den karakteristiske klippeformation, Rocca Novara (1340 m.). Denne smukke og karakteristiske klippetop kaldes også for Siciliens Matterhorn. Vi vandrer ca. 4 timer og får storslåede panoramaudsigter mod Siciliens nordkyst, de grønne Nebrodibjerge mod vest og vulkanen Etna, turens vartegn, mod syd.

Efter frokost i det grønne og endt vandretur kører vi igennem Alcantara kløften, som blev skabt efter et vulkanudbrud, og som er et af de mest frodige områder på Sicilien. Her produceres grøntsager, druer, citrus og oliven af højeste kvalitet. Vi stopper i landsbyen Castiglione di Sicilia, som ligger smukt på en stenet klippetop i 600 meters højde. Her vil der være tid til at fare vild i byens snørklede gade, se nærmere på ruinerne af borgen Castel Leone eller drikke en espresso på byens lokale torv, inden vi kører tilbage til hotellet.

M/F/-

Dag 3. Vandring på Etna ved ’Monte Nero’ og på opdagelse i ’Hindbær-grotten’

Blot en halv time med bus tager det at nå den store slette ved Piano Provenzana i 1800 m., som blev hårdt ramt under Etnas store udbrud i 2002, og som danner udgangspunkt for dagens vandretur. De næste 5 - 6 timer vandrer vi igennem Etnas imponerende vulkanlandskab. Igennem bøgeskove og på langs af de sorte tunger af lavastrømme, som er løbet ned gennem bjergsidens bøge og pinjeskov. På dagens vandretur assisteres vi af vores lokale vulkanguide, som vil fortælle om vulkanens luner og bevægelser.

Halvvejs inde i dagens vandring kommer vi til ’Hindbær-grotten’, som er opkaldt efter de mange vilde hindbær i området. Grotten ligger ved et af Etna vulkanens mest betydningsfulde lavalag, et to kubik kilometer stort lag sammensat fra vulkanens største og konstante udbrud i årene mellem 1614 og 1624. Ført an af vores vulkanguide og med pandelamper på, træder vi ind i grotten og går på opdagelse i mørket.

Tilbage i sollyset spiser vi vores medbragte frokost i det fri, før vi fortsætter langs lavastrømmene ind i den grønne skov af bøg og pinje. Særligt pinjetræerne danner med sine paraplyagtige kroner skygge for os på sidste del af turen, hvor vi til allersidst skal gå på selve kraterkanten fra 2002 udbruddet. Vi køres tilbage til vores hotel sidst på eftermiddagen og spiser til aften på en restaurant i Linguaglossa.

M/F/- 

Dag 4. Tur til Aci Castello og Aci Trezza – mulighed for at bådtur, badning og snorkling i Middelhavet

Vi retter blikket mod det glinsende Middelhav og de to tidligere fiskelejre, Aci Trezza og Aci Castello. To billedskønne og i dag populære kystbyer, der ligger så tæt på hinanden, at man kan gå langs kysten fra den ene til den anden. Ud for Aci Trezzas kyst skyder tre høje klippesøjler op, kendt som ’Isole dei Ciclopi’. Ifølge græsk mytologi var Aci Trezza de gigantiske, enøjede kyklopers land, og her slap Odysseus ud af sit fangenskab ved at brænde øjet ud på kyklopernes sovende konge. De klippeblokke som kykloperne efterfølgende smed efter den flygtende Odysseus, satte sig fast i vandet ud for kysten, og der står de stadig den dag i dag.

Aci Castellos historie er næsten lige så dramatisk omend mere videnskabeligt bevist. Ud til vandet ligger slottet, Castello Normanno, som blev bygget af normannerne i vulkanske klippeblokke i det 11. århundrede. Selve byen omkring slottet kom først til i 1169, efter et af Etnas udbrud havde ødelagt alle andre byer i området.

Dagen ved kysten er til fri disposition og muligheden for aktiviteter er mange. Oplagt er det at tage en dukkert i bugtens klare vand eller at sejle de få hundrede meter over til den lille charmerende ø Lachea. I Aci Trezza kan man også leje en cykel eller booke et par timers snorkeltur hos en af de mange lokale operatører, som holder til på havnefronten. Begge byer bugner af små restauranter, hvor friskfanget, veltilberedt fisk fra det sicilianske kystkøkken får mundvandet til at løbe. Ud på eftermiddagen kører vi igen nordpå og nyder en fredelig aften på hotellet ved foden af Etna. 

M/-/-

Dag 5. Toppen af vulkanen Etna - kørsel i firehjulstrækker og vandring til topkraterne

Dagens vandretur går til toppen af Etna – intet mindre – og der venter os en stor dag. Etna er Europas højeste aktive vulkan og det barske lavalandskab omkring toppen er uden tvivl det mest fascinerende landskab, Sicilien har at byde på. Etnas højde skifter i takt med om vulkanens udbrud er opbyggende eller nedbrydende. Alene indenfor de sidste hundrede år har toppen skiftet højde fra 3.263 meter til de nuværende cirka 3.350 meter. Etnas hyppige og til tider voldsomme udbrud betyder, at det ikke altid er muligt at komme helt op til vulkanens top, men på dagens vandretur går vi så tæt på, som det er forsvarligt muligt.

Vores bus tager os til Piano Provezano på vulkanens nordside. Her skifter vi til et mere terrængående køretøj, som tager os op igennem lavamarkerne mod Etna. Vi kører så tæt på kanten af de fire store kratere som muligt og vandrer herefter ca. 3 timer det sidste stykke op på toppen. Vores kyndige vulkan-guide vurderer løbende om turen helt til kanten i 3.350 meters højde kan gennemføres. Svovldampene river i næseborene og den golde lava omkring os vidner om naturens kræfter. Hvis vejret og vulkanens humør tillader det, kommer vi helt til tops og helt tæt på kraterne, hvilket giver en vandredag på ca. 7 timer.

Fra toppen går det nedad igennem et støvet, gråsort landskab, som kontrastfyldt er dekoreret med gule og røde blomster. Vi finder et sted at spise vores medbragte frokost, inden vi fortsætter ned til bussen på parkeringspladsen i Piano Provenzano i 1800. Om aftenen spiser vi på hotellet eller restaurant i Linguaglossa.

M/F/-

Dag 6. Vandring på Etnas nordøstlige side, besøg på vingård og Middelalderbyen Randazzo

Dagens vandretur går på Etnas nordøstlige side. Sammenlignet med gårsdagens toptur, er det forholdsvis let og skyggefuld vandretur. Vi starter ved Refugio Ragabo i 1415 meters højde og efter en times vandring igennem skov, åbner terrænet sig og vi kan se hele vejen til kysten og til Monte Venere (884 m), hvor morgendagens vandretur går til. Vi nyder skovens farvespil og ro, inden vi fuldender loopet og ender tilbage ved Refugio Ragabo, hvor vi spiser frokost.

Herefter skifter vi scene. Bussen tager os ca. 30 minutter mod området omkring Randazzo, hvor vi skal besøge en af Siciliens charmerende vingårde og smage på druerne. I dette hjørne af Sicilien trives vinstokkene på de solbeskinnede terrasser. Der er dyrket vin på Etnas skråninger i årtusinder og temperatursvingningerne mellem dag og nat kombineret med næringsrig vulkanjord, styrker modningsprocessen og skaber det helt rette sukkerindhold i druerne.

Efter vinsmagningen kører vi videre til middelalderbyen Randazzo, som er den større by på Sicilien, som ligger tættest på Etnas top. Nærmest mirakuløst har byen indtil videre været forskånet for vulkanens mange udbrud. Vulkanen er alligevel til stede i byen, da den sorte lava er brugt som belægning på gaderne, som dekoration på buer over døre og vinduer. Flere bygninger og monumenter, f.eks. kirken Santa Maria, er også bygget i lava. Vi bruger eftermiddagen på at se Randazzos historiske og hyggelig gamle bydel. Man kan bl.a. besøge byens tre kirker, ruinerne af den imponerende bymur og slottet, som gennem tiderne har fungeret som både fængsel, torturkammer og bolig.

M/-/-

Dag 7. Vandring til Monte Venere (884 m), seværdigheder i Taormina og udsigt til skønhedens ø, Isola Bella

Vi kører om morgenen med bus mod kysten til den lille landsby Castelmola, som er mest kendt for sin middelalderborg fra det 13. århundrede. Herfra starter vandreturen til toppen af Monte Venere (884 m). Et par timers vandring og en kontinuerlig og hårdere opstigning på 350 meter tager os op på Monte Veneres åbne og stenede top, som belønner os med en storslået panoramaudsigt. I klart vejr kan vi se Etna, Middelhavet og Taormina under os, og regionen Calabria mod nordøst.

Vi går tilbage ad samme sti, nu med det glinsende Middelhav foran os, og spiser en sen frokost i Castelmola, før vi følger trapperne videre ned til Taormina. I Taormina ligger Siciliens mest berømte monument, det gamle teater fra den græsk-romerske tid, og derudover er byens gamle del en charmerende labyrint af blomster-fyldte balkoner og intime ’piazzas’. Der er ikke noget at sige til, at poeter, billedkunstnere og komponister fra det 19. og 20. århundrede hentede meget af deres inspiration i Taormina.

Nedenfor Taormina ligger den idylliske bugt og en af Østsiciliens bedste strande, den ikoniske strandtange, der ved lavvande forbinder fastlandet med skønhedens ø, Isola Bella. Det er muligt at fravælge vandreturen og i stedet have god tid til at opleve Castelmola og Taormina og evt. Isola Bella. Sidst på eftermiddagen samles gruppen i Taormina og kører sammen tilbage til Linguaglossa, hvor vi spiser afskedsmiddag på en god restaurant i ’vores by’.

M/-/- 

Dag 8. Hjemrejse

Efter en uge med mange oplevelser er det tid til at forlade Sicilien. Vi kører til lufthavnen i Catania og flyver herfra til Danmark.

M/- /- 


Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Praktisk info

Varighed og sværhedsgrad

8 dage – heraf 5 vandredage grad 2-3.

Vi vandrer mellem 3 og 7 timer om dagen. På dag 2, 6 og 7 er vandreturene af 3-5 timers varighed, så vi tager hensyn til de varme temperaturer, som kan opleves på Sicilien, især i højsommeren og i lavlandet. Fire ud af turens fem vandredage går over 1000 meter, hvilket tager toppen af varmen.

Vandreturen til topkraterne på Etna (dag 5) er turens længste på ca. 7 timer. Denne dag er grad 3. Det kan pga. vejret og forholdene være nødvendigt at bytte om på rækkefølgen af vandredagene. Skulle det, grundet vulkanguidens vurderinger, ikke kunne lade sig gøre at vandre helt til toppen af Etna, går vi så langt, som vi kan komme. Og skulle det slet ikke kunne lade sig gøre, har vi naturligvis et godt alternativ i baghånden, så du er sikret en god vandreoplevelse uanset.

Ønsker man ikke at gå med på topturen til Etna, er det muligt at køre med firehjulstrækkeren op i ca. 2900 m sammen med gruppen, for dernæst at køre med firhjulstrækkeren retur Piano Provenzana (mod betaling, ca. 20 euro).

Hvad betyder sværhedsgraden?

Hvilken rejse passer bedst til mig? De fysiske krav til aktiviteterne på rejsen stiger i takt med sværhedsgraden. Bliv klogere her!

Aktiviteter

Vulkanens aktivitet, vejrforhold og den lokale guides vurdering af forholdene er bestemmende for, om turen helt til kanten i 3.350 m. på dag 5 i programmet kan gennemføres. Du må derfor være forberedt på ændringer eller justeringer af denne dags vandring mod toppen. Det er også muligt, at der byttes rundt på vandredagene, alt efter hvad vejrvarslingen og forholdene omkring Etna siger.

På dag 3 og 5 har vi følgeskab af en lokal vulkanguide, som er godt bekendt med vulkanen og dets luner.

På dag 4, hvor vi besøger kystbyerne Aci Trezza og Aci Castello, er der lagt op til at deltagerne er på egen hånd. Turlederen vil være behjælpelig med at leje cykler, arrangere bådtur, snorkling, etc.

På dag 7 er der mulighed for at vælge til og fra. Bussen tager os til Castelmola. Herfra kan du vælge at gå med på dagens vandretur til Monte Venere, som ledes af turlederen. Du kan også vælge at bruge tid i Castelmola, for derefter at følge en markeret ’walk-way’ til Taormina. Du kan også vælge at gå direkte til Taormina og bruge tiden på de mange seværdigheder der, eller du kan gå videre/tage svævebanen ned til en af Siciliens smukkeste (og mest berømte) badestrande ved bugten ud til øen, Isola Bella. Her kan man snorkle, bade, spise fisk og skaldyr, tage på bådtur, etc. Uanset hvad du vælger, mødes hele gruppen sidst på eftermiddagen i Taormina og kører samlet retur til Linguaglossa.

Overnatning

Turen er en fastbasetur. Det betyder, at vi bor på samme hotel hele ugen og nyder godt af den ro og komfort, som det giver at have en fast base at vende tilbage til efter hver vandredag. Vi køres med bus til og fra dagens vandrerute eller aktivitet. Der vil være mellem 25 og 60 minutters buskørsel pr. vej. Dag 4 og 6, hvor vi skal ud til kysten, kan trafikken på særlige tidspunkter være tæt. Påregn derfor ekstra transporttid disse dage. 

Vi bor på et almindeligt turistklassehotel i udkanten af den hyggelige bjerglandsby Linguaglossa (650 m) – med udsigt til Etna mod nordvest. Værelserne er simple, lyse og komfortable med aircondition og eget bad og toilet. Alle værelser har køleskab samt en lille altan eller have. WIFI er gratis.

Hotellet ligger med gåafstand til byens centrum, hvor der bl.a. findes apotek, tobakshandel, turistinformation, en mindre sportsbutik, små kaffe- og isbarer samt flere lokale restauranter. Linguaglossa er en typisk siciliansk bjerglandsby og dens beliggenhed, for foden af Etna, danner et godt afsæt for turens forskelligartede aktiviteter og vandreture. Særligt de vandreture, der går på og omkring Etna, vil der være forholdsvis kort køretid til og fra. 

Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage i dagsprogrammet markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med -.

Flyrejsen og lokal transport

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk. Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.

Gode råd til din (fly)rejse

Her kan du bl.a. læse om dine muligheder for indenrigstilslutning, forlængelse af flyrejsen, regler om bagage og indførsel af varer samt et godt tip til din håndbagage.

Klima

Temperaturen på denne tur kan ligge på alt fra 15-38 grader - dog lidt lavere i bjergene, hvor der også kan forekomme pludselige vejrskifte. På toppen af Etna kan der om sommeren forventes temperaturer på 5-10°, mens der på de sene efterårsafgange kan være ned til -5°C på toppen af Etna. Dertil kommer, at der ofte er stærke kolde vinde på toppen af Etna, som gør, at det føles koldere.

Vi har taget hensyn til de varmere temperaturer, der kan opleves på Sicilien om sommeren. Vi har tilpasset vandringerne herefter. både ift. til længde på vandreturene og højden, vi vandrer i.

Valuta og kreditkort

Kontante Euro. Man kan i Lingusglossa, Randazzo, Aci Trezza og Aci Castello hæve kontanter i ATM.

Wi-Fi og Mobildækning

Der er meget varierende mobildækning på denne tur. Mobiltelefon kan derfor kun benyttes fra tid til anden. Generelt ønsker vi ikke, at vores vandreture skal afbrydes af mobilsnak, hvorfor det kun er tilladt at sende SMS og samtale, når man ikke er i selskab med den øvrige del af gruppen. Der er mulighed for Wi-Fi på hotellet på denne tur. 

Der er god adgang til strøm på denne tur. Husk at medbringe multistik, da udformningen af de lokale stikkontakter kan variere fra den danske standard. 

Kort og Rejselitteratur

Politiken: Turen går til Sicilien, Lonely Planet: Sicily Rough Guides: The Rough Guide to Sicily.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Pakkeliste

Vi har udarbejdet en pakkeliste som hjælp til dig, når der skal pakkes til rejsen. Pakkelisten indeholder nogle generelle informationer, samt hvad det er godt at medbringe på den aktuelle rejse.

Pakkelisten skal opfattes som en vejledning til hvad du KAN medbringe, og ikke som en liste over ting, som du SKAL medbringe på rejsen, da ens behov og ønsker kan være meget individuelle. Vores erfaringer er imidlertid, at de nævnte ting er gode at medbringe.

Få rabat med Topas

Når du køber en rejse hos Topas får du rabat hos Friluftsland på alt udstyr og beklædning og på dine vaccinationer.

Bagage

På vandreturene skal du medbringe en dagtursrygsæk til de ting, du skal bruge i løbet af dagen. Vi anbefaler en rygsæk med et godt bæresystem med hoftebælte og brystspænde for at aflaste skulder og ryg. Medbring evt. denne rygsæk som håndbagage på flyet.

Den øvrige bagage kan pakkes i sportstaske, rygsæk eller kuffert, som forbliver på hotellet under dagsturene.

Støvler

Det er vigtigt at medbringe gode vandrestøvler med en stiv sål (f.eks. vibram) og god ankelstøtte for at undgå ankelskader! Vi anbefaler vandrestøvler, da de støtter anklerne, og den stive sål aflaster foden, når underlaget er ujævnt, da tryk fra sten o.l. fordeles. Derudover er deres grove mønster en stor fordel, hvis stierne er glatte. Vær sikker på, at støvlerne er gået ordentligt til.

Det er en god idé at rejse med støvlerne på hjemmefra eller have dem med i håndbagagen, hvis bagagen, mod forventning, skulle blive forsinket.

Særligt på Etna (dag 5) er vandrestøvler en nødvendighed, da vi her går i hårdere terræn og – specielt på efterårsturene - sommetider i sne. 

Andet fodtøj

Evt. let fodtøj, f.eks. sandaler eller lette kondisko, til at skifte med, når du er færdig med dagens vandretur.

Vandflaske

Medbring en eller flere flasker, som i alt kan rumme 2 liter. Der kan med fordel benyttes 0,5 el. 1,5 liters danske genbrugs-sodavandsflasker, da de er lette og stærke. Camelbacks kan bruges som alternativ, men er en noget dyrere løsning.

Vandrestave

Vi anbefaler, at du medbringer vandrestave, særligt på vandredagen op på toppen af Etna kan stavene være gavnlige på nedstigningen i det løse grus. 

Det er meget individuelt, hvor meget gavn man har af at benytte vandrestave, og om man i givet fald benytter 1 eller 2. Man må prøve sig frem. Fordelene er dog mange, og skulle vandrestaven(e) være til besvær i et givent terræn, kan de spændes på rygsækken — teleskopvandrestave anbefales derfor kraftigt.

Generelt kan følgende fordele ved vandrestave nævnes:

 • Øger balanceevnen betydeligt i ujævnt og/eller mudret terræn, i sne (bjergpas m.m.) og ved krydsning af vandløb.
 • Ved rigtig brug af vandrestave aflastes knæene betydeligt, og det gælder ved såvel opstigninger som nedstigninger. Det gælder især på højrute- og bestigningsture (grad 3-4 og opad), hvor man oftest bærer en rygsæk med betydelig vægt, og hvor det samlede antal højdemeter og vandredistancen på turen er betragtelig.

Vandrestave skal pakkes i den indcheckede bagage på flyrejsen. Husk at beskytte spidserne, så bagagen m.m. ikke beskadiges.

Sovepose, lagenpose og liggeunderlag

Det er ikke nødvendigt at medbringe sovepose, lagenpose eller liggeunderlag. Der er senge, sengelinned og tæpper på hotellet.

Tøj til vandring

• 2 -4 par tykke vandresokker
• Evt. 2 par tynde indersokker
• 1-2 par lette vandrebukser/vandreshorts
• Svedtransporterende undertøj evt. uldundertøj
• 2-3 tynde (uld)trøjer
• 2-4 svedabsorberende T-shirts
• 1 sweatshirt/fleecetrøje
• 1 tynd fiber- eller dunjakke (til toppen af Etna – anbefales generelt og særligt på efterårsafgange)
• 1 vind- og vandtæt jakke med hætte
• 1 par åndbare regnbukser
• 1 hue
• 1 par handsker (tynde eller mellemtykke fingervanter)

Andet tøj

 • Rejsetøj
 • Evt. Tøj til aften- og bybrug
 • T-shirts
 • Skjorter/langærmet bluse
 • Strømper
 • Undertøj
 • Håndklæde (gerne letvægts)
 • Badetøj og badesko (der kan være søpindsvin)

Mod solen

 • 1 tørklæde mod sol og til kølige dage
 • Hat med bred skygge
 • Gode solbriller
 • Solcreme og læbepomade med faktor

Diverse

• Pas, valuta, sygesikringsbevis og rejsedokumenter
• Toiletartikler
• Medicin til eget brug samt sportstape, vabelplaster og evt. knæbind
• Toiletpapir (til vandredagene)
• Ørepropper (hvis du gerne vil sove uforstyrret om natten)
• Sysæt til mindre reparationer
• Kamera, oplader og evt. ekstra batterier
• Alkoholgel til at vaske hænder i før picnic (kan købes på apoteket eller hos Matas)
• Vådservietter
• Energibarer/yndlingssnack
• Evt. køresygepiller til bustransport

Bemærk venligst

Du skal ikke medbringe sovepose. Der er sengelinned og håndklæder på værelserne. Hvis du vil have et håndklæde med til stranden (dag 4 og 7), skal du selv medbringe det, da håndklæderne på værelset, hører til på hotellet.

Gamacher: Kan eventuelt medbringes til dag 5 - for at undgå at få grus og sten ned i støvlerne på nedstigningen fra Etna.

Pandelampe/lygte: Medbringes til besøg i Hindbærgrotten på dag 3.

Vi medbringer en førstehjælpstaske til brug i nødsituationer. Er der medicin, du bruger regelmæssigt, skal du selv sørge for at medbringe rigeligt til hele rejsen.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Vælg din afgang

22. juni 2024  –  29. juni 2024 Garanteret afgang 12.470 DKK Bestil Rejse
29. juni 2024  –  6. juli 2024 Garanteret afgang 12.970 DKK Bestil Rejse
6. juli 2024  –  13. juli 2024 Udsolgt 12.970 DKK Venteliste
13. juli 2024  –  20. juli 2024 Udsolgt 12.970 DKK Venteliste
7. september 2024  –  14. september 2024 Garanteret afgang 12.970 DKK Bestil Rejse
14. september 2024  –  21. september 2024 Garanteret afgang 12.970 DKK Bestil Rejse
13. oktober 2024  –  20. oktober 2024 Udsolgt 12.970 DKK Venteliste

Kontakt os

Turkode: ITSI

Andre spændende rejser

(Hvis du ikke kan se tilmeldingsformularen til vores nyhedsbrev, kan du tilmelde dig ved at klikke her eller kontakte os på info@topas.dk)