Italien - La Fontanella - En ægte perle i Toscana

Vores vandreferie i det kulturstærke Toscana er en ægte Topas klassiker og uden sammenligning vores mest populære rejse i Italien.

Se afgange
Rejsen kort Dagsprogram Praktisk info Pakkeliste

Rejsen kort

Den charmerende 1500-tals bjerglandsby Roggio ligger som en lille perle midt i bjergene med smalle, stejle stræder og velbevarede huse. Lige uden for døren ligger Garfagnanas rustikke og frodige natur i et hjørne af Toscana, som kun få turister kender til.

I dette område kan du nyde en række dagsvandreture i Toscanas enestående og karakteristiske landskab af bløde, grønne sætere, 600 år gamle kastanjeskove, dramatiske bjergformationer og små landsbyer. Men glæd dig også til at opleve italiensk kultur, når den er bedst, ved de verdensberømte UNESCO-beskyttede kystbyer, Cinque Terre, der er kendt for sine pastelfarvede huse og på bytur i den interessante historiske by Lucca.

I 1996 fandt vi en lille perle i den mindre kendte del af Toscana. Vi fandt nemlig familien Coletti og deres pensionat i bjerglandsbyen Roggio. Her driver Andrea og hans mor Mamma Gemma et hyggelig og rustikt pensionat med smukt restaurerede værelser og restauranten ’La Fontanella’. Vi har base på pensionatet og her kan du se frem til at blive forkælet med veltillavet mad, hygge og et godt glas vin.

Vandreturen er velegnet for dig, uanset om du er rutineret eller nybegynder, da vandreturene kan varieres og gruppen deles op.

Et fantastisk dejligt sted hvor man føler sig hjemme med mamma Gemma og hendes søn Andrea, der sørgede for nogle dejlige italienske middage. Vi havde nogle skønne vandreture i de smukkeste omgivelser. Det kan varmt anbefales.

Lillian Landrup

Glæd dig til

 • Ophold i den rolige og autentiske 1500-tals bjerglandsby Roggio
 • Oplev udsigterne i de smukke bjergkæder Appenninerne og Alpi Apuane
 • Vandring og badning ved de UNESCO-beskyttede kystbyer Cinque Terre
 • Besøg i den betagende historiske by Lucca
 • Vandring i Garfagnanadalens karakteristiske landskab
 • Afvekslende dag med vandring og besøg i charmerende landsbyer i Verrucole området
 • Gramolazzo-søen og mulighed for søbad 
 • Forkæl sanserne med Mamma Gemmas toscanske landkøkken og slow food i Castelnuovo

Hos familien Coletti i Toscana

Familien Coletti har siden 1996 taget varmt imod Topas gæster på vandreturen La Fontanella i Toscana.

Program

Dag 1. Ankomst til landsbyen Roggio i Toscana
 
Dag 2. Vandring i Orecchiella Nationalpark

Dagen byder på vandring gennem ege-, bøge-, kastanje- og valnøddeskove, før vi kommer i højderne og kan nyde den storslåede udsigt over Appenninerne og bjergkæden Apuane.

Dag 3. Vandring Roggio, Monte Tontorone og Campocatino
Andrea inviterer på byvandring i Roggio. Herefter venter en afslappende vandretur i nærområdet og picnic på Mt. Tontorones plateau. Det er muligt at fortsætte til den forladte sæterlandsby Campocatino.

Dag 4. Vandring, landsbyer og søbad - Verrucole og Gramolazzo-søen
Afvekslende dag med vandring og landsbybesøg nær Verrucole. Frokost på ”Il Cavaliere Farmhouse”, omringet af vinmarker og valnøddetræer, og mulighed for søbad sidst på dagen i Lago di Gramolazzo.

Dag 5. Bytur til Lucca og Castelnuovo
Lucca er en smuk, velbevaret oprindelig etruskisk by, som vi udforsker i dag. Om aftenen afprøver vi det gastronomiske slow food koncept i Garfagnanas hovedby Castelnuovo.

Dag 6. Oplev Cinque Terres kystbyer eller Garfagnanadalens borge
I dag kan du vælge mellem en tur til Cinque Terres pastelfarvede kystbyer eller følge Middelalderens gamle pilgrimsstier gennem Garfagnanadalen, hvor vi ser mange af datidens gamle borge.

Dag 7. Vandring til den imponerende klippeformation Monte Forato
Dagens vandring går gennem skyggefuld skov, før vi nyder frokosten ved bjergpasset Foce di Petrosciana. Fortsætter du opad, kommer Monte Foratos særprægede naturskabte hul i midten til syne.

Dag 8. Hjemrejse
Vi forlader bjerglandsbyen Roggio og tager afsked med vores gæstfrie værter. En skøn vandreferie i Toscana lakker mod enden.

Se det detaljerede dagsprogram her

Vores Italien

Topas har været i Italien i mange år og vi har et særdeles varieret udbud af rejser til Italien. Se bl.a. hvad vi anbefaler af gode oplevelser i Italien, få rejsetips, svar på alle dine spørgsmål og læs spændende artikler.

Prisen inkluderer

 • Grupperejse med Topas turleder og guidede vandreture
 • Flyrejse København - Pisa t/r
 • Al lokal transport og transfer med bus
 • Alle overnatninger i Roggio i delt dobbeltværelse
 • Måltider som beskrevet i turprogrammet
 • Dagstur til Cinque Terre
 • Togtur fra Monterosso til La Spezia
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

Prisen inkluderer ikke

 • Lommepenge og udgifter til drikkevarer
 • Udgifter til ikke inkluderede måltider (beregn ca. €10-30 pr. måltid - hhv. 1, 2, 3 eller 4 retter)
 • Entré til museer og lignende
 • Evt. rejse- og afbestillingsforsikring
 • Tillæg for enkeltværelse 2.200 DKK
 • Evt. flytilslutning til/fra København

Vandreferie med Topas

Ønsker du at være fysisk aktiv, opleve rejsemålet indgående og betages du af store naturoplevelser? Læs her om vandreferie med Topas.

Værd at bemærke, når du skal på denne rejse!

Rejsens maksimale antal deltagere: 30 personer.

Læs mere på fanen Praktisk info om bl.a.:
 • Sværhedsgraden på rejsen
 • Overnatningsstedet i Roggio
 • Klimaet

Fællesrejser giver grin og sammenhold

"Ingen har set hinanden før, men fra første dag er vi en fasttømret flok." Journalist Ulla Lund har været i Toscana og giver et indblik i livet på vandretur.

Dagsprogram

Inkluderede måltider er på de enkelte dage markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med –.

Dag 1. Ankomst Pisa - Transfer til Roggio, Toscana

Vi flyver til Pisa, hvorfra vi har to timers kørsel, inden vi ankommer til landsbyen Roggio. Ved ankomst til Roggio og pensionatet 'La Fontanella' tager vores vært Andrea imod og vi indlogeres på vores værelser i landsbyen. En spændende dag i naturen venter os i morgen.

-/-/-

Dag 2. Orecchiella Nationalpark – Valgfri let eller mere udfordrende vandring

Dagens vandring starter ved Refugio Isera midt i Orecchiella Nationalpark i 1.209 meters højde og går først gennem skyggefulde ege og bøgeskove, indtil vi kommer ud i det åbne landskab ved Sella di Campaiana. Herfra får vi dagens første storslåede udsigt over det meste af Appenninerne. Efter en pause vandrer vi yderligere en halv time op gennem åbne marker og skov, til vi når toppen af Pania di Corfino i 1.603 m.o.h. Vi kan igen nyde udsigten til Appenninerne mod øst og mod vest ses bjergkæden Alpi Apuane med den berømte bjergformation ‘Uomo Morto’ (Den Døde Mand). Vi fortsætter over sæteren til skovbrynet og følger stien videre til bjerglandsbyen Campaiana i 1.360 meters højde. Om sommeren er Campaiana tilholdssted for fårehyrderne og ved dette lokale traktørsted ‘Restaurant Il Fungo’ holder vi vores velfortjente frokostpause. 

Efter frokost er der mulighed for at vælge mellem en lettere og en mere udfordrende vandring. Den ene af turens to turledere vil gå en nemmere rute med de af gruppens deltagere, som har lyst til en mere afslappende eftermiddag. Vi går igennem parkens smukke skove til Centro del Parco, hvor vi slutter vandreturen. Her er der mulighed for at sidde og få noget at drikke, inden bussen henter os.

For de, som har lyst til en lidt mere udfordrende vandring, fortsættes der efter frokost op mod en bakketop, hvor en marmorskulptur rejser sig ved et smuk udsigtspunkt over Appenninerne og Apuanerne. Skulpturen ‘Eir´ i marmor er skabt af den danske billedhugger og forfatter Jesper Neergaard, som har adresse i både Danmark og Toscana. Efter en kort pause starter vi den lange nedstigning (cirka 700 højdemeter) via den gamle muldyr sti til landsbyen Corfino - først med endnu en fantastisk udsigt til Garfagnanadalen og senere igennem ege og bøgeskove, der efterhånden afløses af kastanje og valnøddeskove. Vandredagen afsluttes ved Albergo La Baita i udkanten af Corfino, hvor der eventuelt er tid til en forfriskning, inden vi bliver samlet op af bussen på torvet i Corfino. Denne rute kan på grund af den lange nedstigning være mere belastende for knæ og led end dagens lettere rute, hvorfor den kun anbefales til de deltagere, som efter frokost føler de ‘har gode ben’ til en længere og mere udfordrende eftermiddag.

Sidst på eftermiddagen kører bussen os alle sammen tilbage til Roggio, hvor Mamma Gemma har stået begravet i kødgryderne hele dagen for at kunne diske op med endnu en velsmagende middag som afslutning på dagens gode oplevelser.

M/F/-

Dag 3. Vandring Roggio, Monte Tontorone og Campocatino

I dag vil Andrea tage, dem der har lyst, med på en byvandring rundt i Roggio. Han fortæller historier om byen, vi kigger nærmere på Roggios smukke, gamle kirke fra begyndelsen af 1500-tallet og rundturen sluttes hos Andreas forfædre på kirkegården. Efter formiddagens byvandring nyder vi en smuk og afslappende vandredag i nærområdet.

Vi vandrer gennem skoven ved Roggio op til Mt. Tontorone — ca. en times vandring med ophold ved et lille skovkapel, som også tjener som ly i dårligt vejr. Undervejs kan vi nyde Roggios smukke beliggenhed fra en helt anden vinkel — typisk toskansk med kirken øverst og landsbyen bygget på terrasser ned af en skråning. På Mt. Tontorones plateau med smukke græsgange, brombærkrat og alpeflora spiser vi vores picnic og smager på lækre lokale råvarer. Vi kan dase lidt i græsset med en storslået udsigt til flere af de bjergområder, vi kommer til at vandre i den kommende uge.

Efter frokost kan du vælge at gå til det enestående landskab ved sæterbyen Campocatino, hvor en forfriskning kan nydes på byens cafe. Det er også muligt at fortsætte til det spektakulære kapel Eremo San Viano.

Herefter går turen tilbage til Roggio, hvor vi om aftenen nyder Mamma Gemmas køkken.

M/F/-

Dag 4. Vandring omkring Verrucole og Lago di Gramolazzo

Vi har en afvekslende dag foran os, der byder på arkitektonisk skønhed og historisk dybde, mulighed for et forfriskende søbad og naturligvis god vandring og smukke udsigter.

Dagen starter med en bustur på 30 minutter til landsbyen Verrucole i San Romano. Fra denne lille perle af en landsby, beliggende i 650 meter, kan vi beundre fæstningen Vertezza delle Verrucole, som er bygget i 1285. Vores vandretur starter i byens midte, hvor vi kan fylde vores drikkedunke med frisk vand fra ’fontainen’ på det lokale torv. Herefter tager dagens vandring på i alt 14 kilometer os igennem flere interessante landsbyer. Vi starter med at vandre ad gamle romerske stier til landsbyen, San Donnino. Her finder vi flere seværdigheder, bl.a. byens berømte, gamle damplokomotiv. Tæt på, næsten i forlængelse af San Donnino, rammer vi byen Piazza al Serchio, som har et større udvalg af charmerende barer og restauranter og flere smukke broer med den, for området, typiske ’æsel-saddel-konstruktion’. Vi passerer igennem landsbyen San Michele, bygget i år 1000, inden vi efter ca. tre timers vandring når byen Cortia. Her spiser vi frokost på den skønneste oase, ”Il Cavaliere Farmhouse”, der foruden at servere god mad, ligger smukt og stille på en bakketop, omringet af vinmarker og valnøddetræer.

Efter frokost går det kontinuerligt op ad en lille times tid til Monte di Debbia (813 m), hvor vores anstrengelser belønnes med fantastiske udsigter til Mt. Pisanino, Roccandagia and Tambura, som alle er en del af Apuan Alperne. Herfra vandrer vi den sidste halvanden time ned ad og i letkuperet terræn til søen Gramolazzo, hvor der er mulighed for at afslutte dagen med en tur i søens spejlblanke vand. Herfra har vi 30 minutter i bus tilbage til velkendte omgivelser i Roggio.  

M/F/-

 

Dag 5. Bytur til charmerende Lucca og Castelnuovo

I dag tager vi til Lucca, som er en smuk, velbevaret oprindelig etruskisk by fra det 6. århundrede (ca. 1½ times kørsel fra Roggio). Efter en kort introduktion til byen er der mulighed for at udforske de smalle gader, gamle kirker og hyggelige pladser på egen hånd. Der findes flere gode restauranter, hvor frokosten kan nydes.

Lucca er omgivet af en cirka fire kilometer lang ringmur og mens siestaen sænker sig over byen, kan man vælge at gå på toppen af muren i kastanjetræernes skygge. Der er også mulighed for at leje en cykel på turistkontoret og cykle på opdagelse i byen. Hvis man vil have en fantastisk udsigt over byen og dens røde tage, er Guinigi-tårnet et besøg værd. Som et ekstra kuriosum gror der træer på toppen af tårnet.

Efter besøget i Lucca kører vi tilbage til bjergene og den lille bjergby Castelnuovo di Garfagnana (ca. 30 min fra Roggio), hvor vi vil nyde aftensmaden på en af dens små restauranter: Il Vecchio Mulino (den gamle mølle). Spisestedets mad er i overenstammelse med slow food filosofien og er førende i Garfagnana dalen for beskyttelse og formidling af lokale råvarer og produkter. Værten vil med baggrund i sine mange års erfaring, tilberede en interessant gastronomisk oplevelse for os: en lækker smagsoplevelse på et hyggeligt lokalt spisted.

Vi er tilbage i Roggio sent om aftenen efter en hyggelig dag på tur.


Vandring i Garfagnanadalen (alternativ til Lucca)

Ønsker du ikke at tage på dagstur til Lucca, har vi et godt alternativ i en flot vandredag, der starter kun 15 min. kørsel fra Roggio. Vandreruten går gennem Garfagnanadalen ad dejlige stier, der fører os forbi flere små landsbyer.

Vi kører afsted med resten af gruppen mod Lucca, men vi står af ved den lille landsby Vitoio. Herfra går vi ned gennem flotte landbrugsområder med udsigt til Appenninerne. Vi kommer til borgen Roccalberti, hvor der er ren og ægte bjergstemning. Her hersker roen og vi møder ikke mange mennesker undervejs.

Langs gamle muldyrstier og historiske ruter (som Via Vandelli, der knyttede Modena til kysten), gennem skove og forbi gamle broer og små flække, når vi søen Pontecosi. Her finder vi en hyggelig restaurant, hvor vi kan spise frokost og nyde solen i stilheden.

Fra Pontecosi skal vi nu stille og roligt til at gå op mod Antisciana og herfra til Fortezza di Montalfonso, der er det imponerende fæstningsværk på toppen af bjerget lige oven for Castelnuovo di Garfagnana. Vi nyder den fantastiske 360 grader udsigt, inden vi går ned til Castelnuovo, hvor vi senere på eftermiddagen mødes med resten af gruppen, der vender tilbage fra Lucca.

M/-/-

Dag 6. Vandring: Cinque Terres kystbyer eller Garfagnanadalens borge

I dag kan du vælge mellem to forskellige vandreture – begge med turleder. Den ene vandretur går gennem Cinque Terres pastelfarvede kystbyer og har en længere bustransfer fra/til Roggio. Den anden vandretur følger nogle af middelalderens gamle pilgrimsstier gennem Garfagnanadalen, har en kort bustransfer ud og vi vandrer hele vejen tilbage til Roggio. Begge ture er beskrevet nedenfor.

Vandring i Cinque Terre
I Italiens nordvest findes en af Middelhavets mest vidunderlige bugter - med bjerge, der forsvinder brat ud i Det Thyrrenske Hav, en frodig og afvekslende vegetation, den fortryllende kyststrækning ’Riviera di Levante’, et væld af historiske kulturklenodier og sidst men ikke mindst en samling billedskønne landsbyer kendt som Cinque Terre (de fem lande.) 

I mangel af plads mellem havet og bjergene er Cinque Terres høje og smalle huse nærmest stablet oven på hinanden op ad kystens lodrette klipper. Sådan har det været siden det 11. århundrede, og Cinque Terres’ UNESCO indskrift i 1997 for ’harmonisk interaktion mellem menneske og natur i skabelsen af et landskab af exceptionel kvalitet’ er i høj grad fortjent. Landsbyerne i Cinque Terre og det omkringliggende landskab har altid kun været forbundet via et netværk af stier – samme stier, som vi vil vandre på i dag. 

Vi kører fra Roggio til landsbyen Biassa hvor dagens vandretur i Cinque Terre begynder. Den ligger lige oven for havnebyen La Spezia i 320 meters højde. Herefter bevæger vi os til Riomaggiore, som er berømt for sin farverige havn. Det er et dejligt og hyggeligt sted for at holde en pause efter vores ca. 3 - 4 timers vandretur. Undervejs vandrer vi gennem skove af kastanjetræer, nyder de fantastiske udsigter over kysten og havet og går langs de flotte vinterrasser, som man i de sidste år har genetableret til vinproduktion.

Til sidst videre med toget til Monterosso, som er den sidste og største blandt kystbyerne ved Cinque Terre. Her kan du tage en dukkert i Middelhavet ved områdets bedste strand eller slentre i de hyggelige smalle gader. Fra Monterosso tager vi toget tilbage til La Spezia og derfra kører bussen os tilbage til Roggio.

Vandring i Garfagnanadalen
Vi kører fra Roggio og sættes af ved bjergpasset Passo dei Carpinelli i 842 meters højde. Herfra starter vores vandretur på vejen til Argegna og godt en kilometer senere drejer vi ind på stien til landsbyen Giuncugnano. 

Den første strækning af ruten byder på smukke udsigter over den grønne Garfagnanadal og Toscanas nordlige bjergkæde Alpi Apuane samt vandring i smukke kastanjeskove. En del af dagens rute er kendt som ’Via del Volto Santo’. Volto Santo er også navnet på det berømte krucifiks i Luccas' domkirke og mange af middelalderens pilgrimme på vej til Rom valgte vejen forbi Lucca for at se domkirken og krucifikset. På vandringen kommer vi også forbi mange af datidens gamle borge, som f.eks. Casciana, Cascianella og Casatico, inden vi er tilbage i Roggio, hvor vi efter en lang vandredag kan nyde en kølig forfriskning hos vores værtsfamilie.

M/-/-

Dag 7. Monte Forato - Valgfri let eller mere udfordrende vandring

Vi skal tilbage i bjergene og starter vores vandretur i landsbyen Fornovolasco i 480 meters højde. Vi følger en lille skovsti gennem skyggefuld skov og langs en rislende bjergbæk. Stien snor sig op ad bjergsiden gennem bøgeskoven og efter et par timers vandring, når vi til passet Foce di Petrosciana (961 m.). Fra passet har vi en storslået udsigt over Middelhavet, de omkringliggende bjerge, grønne dalstrøg og små landsbyer. Vi spiser vores medbragte frokost, mens vi nyder udsigten. Efter et lille hvil er der igen i dag mulighed for at vælge udfordrende eller lettere vandring.

Vandring til toppen af Monte Forato
Har du godt med energi, kan du tage dagens længere vandring langs bjergkammen til toppen Monte Forato bjerget (1.223 m). Da vi fra frokoststedet kan se hele stien op af bjergsiden til toppen, er det formentligt let for dig at vurdere, om du har lyst til udfordringen eller ej. Undervejs vil vi på tæt hold stifte bekendtskab med et geologisk fænomen, som ofte opstår i kalkstensbjerge. Vand trænger gennem i de relativt let opløselige klipper, der således danner særprægede forme og grotter i bjergene. Ved toppen ses et imponerende eksempel på dette fænomen i form af en kæmpe klippe med et fantastisk naturskabt hul i midten. Efter at have nydt udsigten fra Monte Foratos top har vi nu en nedstigning på godt to timer. Vi følger stien gennem skoven og forbi små ruiner, som vidner om en svunden tid, hvor flere mennesker levede i bjergene. Efter dagens toptur nyder vi en velfortjent drink i den hyggelige bjerglandsby Fornovolasco.

Lettere vandring til Fornovolasco og evt. besøg i ’Vindens hule’
Ønsker du i stedet den lettere tur fortsættes videre gennem dette smukke område af bjerge og dalstrøg tilbage til civilisationen, hvor du kan nyde en forfriskning på torvet og stemningen i Fornovolasco. Eller du kan fra Fornovolascos udkant fortsætte til fods et par kilometer langs asfaltvej til Grotta del Vento (Vindens hule). Alpi Apuane bjergene danner et af de største karstområder (en geologisk formation) i Europa og vi har her mulighed for at besøge en af disse imponerende huler. Efter besøget ved grotten afhentes vi af bussen og kører til Fornovolasco, hvor vi samler gruppens andre deltagere op og returnerer til Roggio. I Roggio vil der også være lejlighed til at gøre de sidste indkøb af lækre italienske delikatesser som parmaskinke, parmesanost, tørrede tomater, svampe osv.

Om aftenen nyder vi Mamma Gemmas køkken for sidste gang og lader sikkert snakken løbe frit om turens mange indtryk.

M/F/-

Dag 8. Hjemrejse

Om morgenen eller op ad formiddagen (afhængig af afrejsetidspunkt), tager vi afsked med Roggio og vores værter og påbegynder turen mod lufthavnen i Pisa og hjemrejsen til Danmark.

M/-/-

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Praktisk info

Varighed og sværhedsgrad

8 dage, heraf 5 vandredage, grad 1-3.

Denne rejses sværhedsgrad spænder vidt, da du på turens mest krævende dage har mulighed for at vælge en lettere rute. Det kan lade sig gøre fordi der - på de nævnte dage hvor gruppen kan deles op - vil deltage to turledere, som kan gå med på den henholdsvis lettere og mere udfordrende rute.

Vandreturene varer mellem 4-7 timer om dagen foruden pauser, og vi tilstræber at organisere vandringen, så alle kan gå i netop deres tempo.

Hvad betyder sværhedsgraden?

Hvilken rejse passer bedst til mig? De fysiske krav til aktiviteterne på rejsen stiger i takt med sværhedsgraden. Bliv klogere her!

Aktiviteter

Vandreturene foregår hovedsageligt i Alpi Apuane, men også i Appenninerbjergene. Har du lyst til at blive i Roggio en dag - i stedet for at vandre - er det selvfølgelig også en mulighed. 

Overnatning

I Roggio har vi lejet os ind hos Andrea og hans mor Mamma Gemma. De driver et lokalt og charmerende pensionat, der består af flere hyggelige huse i den lille landsby Roggio, hvor der både er dobbeltværelser og enkeltværelser, alle med bad og toilet. Enkeltværelser kan tilkøbes mod et tillæg angivet i afsnittet ’Prisen inkluderer ikke’.

På pensionatet ’La Fontanella’ hvor vi bor, serverer Mamma Gemma mad fra det toskanske landkøkken. I tilknytning til pensionatet er der også en lille bar, hvor de lokale kommer for at få et slag kort eller for at nyde et glas vin. Priserne i baren er yderst rimelige og der kan betales med kreditkort.

Landsbyen Roggio
Roggio er en lille landsby, hvor der kun bor ca. 200 indbyggere. Byen er fra 1500-tallet med smalle, stejle stræder og meget velbevarede, rustikke huse. Det er en oplevelse bare at vandre rundt i byen og iagttage, hvordan indbyggerne har indrettet sig.

I byen er der foruden "La Fontanella" en købmand med toscanske specialiteter som røget skinke, oliven, gedeost, de legendariske tørrede svampe, kastanjekager, vin, m.m. Kort sagt er der et imponerende udvalg i den lille butik.

Området
Garfagnana egnen er nok en af Toscanas "bedst bevarede hemmeligheder". Her er ikke det samme mylder af turister, som man f.eks. ser i Firenze og Pisa. Garfagnana er det frodigste skovområde i Toscana og ligger mellem byerne Castelnuovo og Lucca og skæres igennem af Serchiofloden. Befolkningen her er utrolig åbne overfor fremmede og gæstfriheden er bemærkelsesværdig god.

Måltider

Inkluderede måltider er på de enkelte dage i dagsprogrammet markeret med M (morgenmad), F (frokost), A (aftensmad). Er måltider ikke inkluderet, markeres disse med –.

Morgenmaden spiser vi på ’La Fontanella’. Den består af kaffe, te, forskellige slags brød, ost, marmelade og mysli. Picnicpakken består af toscansk landbrød med et udvalg af pålæg, heriblandt forskellige oste, parmaskinke, salami, tomater og lignende. Evt. madpakker vil være lavet af nogenlunde samme råvarer som picnicpakken.

Flyrejsen og lokal transport

Vi oplyser gerne flytiderne på de enkelte afgange. Ring på tlf. 8689 3622 eller send os en mail på info@topas.dk. Flytiderne oplyses altid med forbehold, da der kan komme ændringer fra flyselskaberne.

Gode råd til din flyrejse

Her kan du bl.a. læse om dine muligheder for indenrigstilslutning, forlængelse af flyrejsen, regler om bagage og indførsel af varer samt et godt tip til din håndbagage.

Klima

Dagtemperaturer 18-30 grader C. Nattemperaturer 15-20 grader C.
Der er som regel varmest i juli/august og lidt køligere i maj, juni, september og oktober. Vejret er generelt stabilt i Toscana, men som altid i bjergområder kan der forekomme pludselige vejrskift, så en ellers varm sommerdag i løbet af kort tid kan føles som en kold og blæsende efterårsdag.

Valuta og kreditkort

Vi anbefaler, at du medbringer kontante Euro, da vi for det meste er på vandring i bankernes åbningstider. Der er ingen banker i Roggio, dog kan du betale med kreditkort på pensionatet ’La Fontanella’.
Kort kan også bruges i Lucca, Castelnuovo eller Cinque Terre.

Wi-Fi og Mobildækning

Der er generelt god mobildækning og gratis WIFI i restauranten på ’La Fontanella’.  Vi anbefaler dog, at du nyder naturen og fællesskabet ved at begrænse forbruget så meget som muligt. Med andre ord; gå offline og dyrk nuet for at få mest muligt ud af din rejse.

Kort og Rejselitteratur

Rejsen rundt i Toscana - Politiken.
Der står ikke så meget om området, vi vandrer i, men bogen giver et godt indblik i italienske forhold.
Kort købes bedst lokalt. 2 kort i målestoksforhold 1:25.000 dækker alle turene i bjergene.

Bemærk venligst

Der er i denne rejse indbygget en vis fleksibilitet. Det kan medføre at vi evt. vælger at ’bytte om’ på dagene, eller ændre i enkelte af ruterne.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Pakkeliste

Vi har udarbejdet en pakkeliste som hjælp til dig, når der skal pakkes til rejsen. Pakkelisten indeholder nogle generelle informationer, samt hvad det er godt at medbringe på den aktuelle rejse.

Pakkelisten skal opfattes som en vejledning til hvad du KAN medbringe, og ikke som en liste over ting, som du SKAL medbringe på rejsen, da ens behov og ønsker kan være meget individuelle. Vores erfaringer er imidlertid, at de nævnte ting er gode at medbringe.

Få rabat med Topas

Når du køber en rejse hos Topas får du rabat hos Friluftsland på alt udstyr og beklædning og på dine vaccinationer.

Bagage

På vandreturene skal du kun medbringe en dagtursrygsæk til de ting, du skal bruge i løbet af dagen. Vi anbefaler en rygsæk med et godt bæresystem med hoftebælte og brystspænde for at aflaste skulder og ryg. Medbring evt. denne rygsæk som håndbagage på flyet.

Den øvrige bagage kan pakkes i sportstaske, vadsæk, rygsæk eller kuffert, som forbliver i Roggio under dagsturene.

Støvler

Det er vigtigt at medbringe gode vandrestøvler med en stiv sål (f.eks. vibram) og god ankelstøtte for at undgå ankelskader! Vi anbefaler vandrestøvler, da de støtter anklerne, og den stive sål aflaster foden, når underlaget er ujævnt, da tryk fra sten o.l. fordeles. Derudover er deres grove mønster en stor fordel, hvis stierne er glatte. Vær sikker på, at støvlerne er gået ordentligt til.

Det er en god idé at rejse med støvlerne på hjemmefra eller have dem med i håndbagagen, hvis bagagen, mod forventning, skulle blive forsinket.

Andet fodtøj

Evt. let fodtøj, f.eks. sandaler, til at skifte med, når du er færdig med dagens vandretur.

Vandflaske

Medbring en eller flere flasker, som i alt kan rumme 1½ liter. Der kan med fordel benyttes 0,5 el. 1,5 liters danske genbrugs-sodavandsflasker, da de er lette og stærke. Camelbacks kan bruges som alternativ, men er en noget dyrere løsning.

Vandrestave

Det er meget individuelt, hvor meget gavn man har af at benytte vandrestave, og om man i givet fald benytter 1 eller 2. Man må prøve sig frem. Fordelene er dog mange, og skulle vandrestaven(e) være til besvær i et givent terræn, kan de spændes på rygsækken — teleskopvandrestave anbefales derfor kraftigt.

Generelt kan følgende fordele ved vandrestave nævnes:

 • Øger balanceevnen betydeligt i ujævnt og/eller mudret terræn, i sne (bjergpas m.m.) og ved krydsning af vandløb.
 • Ved rigtig brug af vandrestave aflastes knæene betydeligt, og det gælder ved såvel opstigninger som nedstigninger. Det gælder især på højrute- og bestigningsture (grad 3-4 og opad), hvor man oftest bærer en rygsæk med betydelig vægt, og hvor det samlede antal højdemeter og vandredistancen på turen er betragtelig.

Vandrestave skal pakkes i den indcheckede bagage på flyrejsen. Husk at beskytte spidserne, så bagagen m.m. ikke beskadiges.

Gode råd til din vandreferie

Hvordan forbereder jeg mig bedst til min vandreferie? Læs her vores 5 bedste vandretips!

Tøj til vandring

 • 2 -4 par tykke vandresokker
 • Evt. 2 par tynde indersokker
 • 1-2 par lette vandrebukser/vandreshorts
 • Svedtransporterende undertøj evt. uldundertøj
 • 2-3 tynde uldtrøjer
 • 2-4 svedabsorberende T-shirts
 • 1 sweater/fleecetrøje
 • 1 vind- og vandtæt anorak eller jakke med hætte
 • 1 par åndbare regnbukser
 • 1 par tynde vanter (til forårs- og efterårsafgange)
 • 1 hue (til forårs- og efterårsafgange)

Andet tøj

 • Rejsetøj
 • T-shirts
 • Skjorter/langærmet bluse
 • Strømper
 • Undertøj
 • Håndklæde (gerne letvægts)
 • Badetøj

Mod solen

 • 1 tørklæde mod sol og til kølige dage
 • Hat med bred skygge
 • Gode solbriller
 • Solcreme og læbepomade med faktor

Diverse

 • Pas, valuta, sygesikringsbevis og rejsedokumenter
 • Toiletartikler
 • Medicin til eget brug samt sportstape, vabelplaster og evt. knæbind
 • Toiletpapir (til vandredagene)
 • Ørepropper (hvis du gerne vil sove uforstyrret om natten)
 • Sy-sæt til mindre reparationer
 • Kamera, oplader og evt. ekstra batterier
 • Alkoholgel til at vaske hænder i før picnic (kan købes på apoteket eller hos Matas)
 • Vådservietter
 • Energibarer/yndlingssnack
 • Evt. køresygepiller til bustransport

Specifikke turbemærkninger

Du skal ikke medbringe sovepose. Der er sengelinned, tæpper og håndklæder på værelserne. Der skiftes sengetøj/håndklæder én gang i løbet af turen.
 
Vær opmærksom på at vejret kan variere meget, og vejret i bjergene er omskifteligt, særligt i ydersæsonerne (først på foråret og sent på efteråret). Medbring derfor en hue og et par tynde vanter og vær forberedt på al slags vejr. 

Bemærk venligst

Vi medbringer en førstehjælpstaske til brug i nødsituationer. Er der medicin, du bruger regelmæssigt, skal du selv sørge for at medbringe rigeligt til hele rejsen.

Klik her for at komme retur til Rejsen kort

Vælg din afgang

1. juni 2024  –  8. juni 2024 Garanteret afgang 10.470 DKK Bestil Rejse
8. juni 2024  –  15. juni 2024 Garanteret afgang 9.470 DKK Bestil Rejse
15. juni 2024  –  22. juni 2024 Garanteret afgang 9.970 DKK Bestil Rejse
22. juni 2024  –  29. juni 2024 Garanteret afgang 9.970 DKK Bestil Rejse
29. juni 2024  –  6. juli 2024 Garanteret afgang 9.470 DKK Bestil Rejse
6. juli 2024  –  13. juli 2024 Garanteret afgang 9.970 DKK Bestil Rejse
13. juli 2024  –  20. juli 2024 Garanteret afgang 10.470 DKK Bestil Rejse
20. juli 2024  –  27. juli 2024 Garanteret afgang 10.970 DKK Bestil Rejse
27. juli 2024  –  3. august 2024 Garanteret afgang 10.470 DKK Bestil Rejse
3. august 2024  –  10. august 2024 Garanteret afgang 9.970 DKK Bestil Rejse
10. august 2024  –  17. august 2024 Garanteret afgang 8.970 DKK Bestil Rejse
17. august 2024  –  24. august 2024 Garanteret afgang 8.970 DKK Bestil Rejse
24. august 2024  –  31. august 2024 Garanteret afgang 9.470 DKK Bestil Rejse
31. august 2024  –  7. september 2024 Garanteret afgang 9.470 DKK Bestil Rejse
7. september 2024  –  14. september 2024 Garanteret afgang 9.970 DKK Bestil Rejse
14. september 2024  –  21. september 2024 Garanteret afgang 10.470 DKK Bestil Rejse
21. september 2024  –  28. september 2024 Garanteret afgang 10.970 DKK Bestil Rejse
28. september 2024  –  5. oktober 2024 Garanteret afgang 9.970 DKK Bestil Rejse
5. oktober 2024  –  12. oktober 2024 Garanteret afgang 9.470 DKK Bestil Rejse
12. oktober 2024  –  19. oktober 2024 Garanteret afgang 9.970 DKK Bestil Rejse
19. oktober 2024  –  26. oktober 2024 Garanteret afgang 8.970 DKK Bestil Rejse
19. april 2025  –  26. april 2025 Åben for booking 8.470 DKK Bestil Rejse
26. april 2025  –  3. maj 2025 Åben for booking 8.470 DKK Bestil Rejse
3. maj 2025  –  10. maj 2025 Åben for booking 8.470 DKK Bestil Rejse
17. maj 2025  –  24. maj 2025 Åben for booking 8.470 DKK Bestil Rejse
24. maj 2025  –  31. maj 2025 Åben for booking 8.470 DKK Bestil Rejse
31. maj 2025  –  7. juni 2025 Åben for booking 8.470 DKK Bestil Rejse

Kontakt os

Turkode: ITTO

Andre spændende rejser